Neugodni intimni trenuci
18

Osam razloga zašto žene imaju bolan seks

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Seks bi trebao pružati izuzetno dobar osjećaj, a ne bi trebao biti nešto što je za jednog od partnera agonija. Međutim, prema Američkom koledžu za akušerstvo i ginekologiju, skoro tri od četiri žene dožive bol u toku seksualnog odnosa u nekom trenutku svog života.

Bio bol sporadičan ili hroničan, on je nevjerovatno frustrirajuće iskustvo za svaku ženu. Što je još gore, puno žena trpi bol umjesto da potraži stručnu pomoć. Dobar ginekolog može vam pomoći da sami prosudite šta je glavni uzrok vaše nelagode tokom odnosa i može vam ponuditi rješenje vašeg problema. Portal Health 24 donosi vam listu mogućih razloga koji vam stvaraju bol tokom intimnih odnosa.

Bolesti spolnih organa

Bol tokom seksa često je uzrokovan narušenim općim spolnim zdravljem žene. Jedna od najčešćih bolesti ženskih spolnih organa jeste svakako vaginitis (upala vagine), koji može biti uzrokovan klasičnom upalom ili spolno prenosivom infekcijom. Osim vaginitisa, bolesti kao što su endometrioza, infekcije mokraćne bešike, ciste jajnika i fibroidi maternice mogu uzrokovati bol.

Hormonalni disbalans

Suhoća vagine najčešći je uzrok nelagode tokom odnosa, a ona može biti uzrokovana padom nivoa ženskog spolnog hormona estrogena. Smanjenje nivoa estrogena također mogu izazvati histerektomija (koja često dovodi i do rane menopauze), hirurško uklanjanje jajnika, različita zračenja itd.

Izbjegavate upotrebu lubrikanata

Iako se vagina prirodno vlaži tokom spolnog akta, nikako ne smijete potcijeniti važnost umjetnih lubrikanata. Stručnjaci savjetuju da žene trebaju koristiti lubrikante koji imaju istu pH vrijednost kao i njihova rodnica.

Pogrešne pozicije tokom seksa

Mnogo žena se žali na neugodnosti tokom seksa, a nisu svjesne da pojedine pozicije tokom spolnog odnosa mogu biti ključni uzročnik nelagode. Čim osjetite nelagodu, probajte promijeniti pozu i na taj način dođite do odgovora na pitanje da li je nepravilan položaj tokom seksa uzročnik vaše neugodnosti.

Veličina spolnog organa partnera Veće nije uvijek bolje, posebno kada je riječ o veličini spolovila vašeg partnera. Neke žene imaju problema s prilagodbom na iznadprosječnu veličinu spolnog organa. Međutim, to ne znači da morate prestati biti intimni s vašim partnerom samo zato što je "obdaren". Ako sumnjate da je veličina problem, probajte različite poze kako biste seks učinili što manje nelagodnim.

Seksualne traume

Nažalost, veliki je broj onih žena koje su tokom svog života osjetile neki oblik seksualnog nasilja. U nekim slučajevima psihološka trauma može prouzrokovati da se vaginalni mišići nevoljno zatežu, što smanjuje užitak tokom vođenja ljubavi. Ovakvim pacijenticama preporučuje se odlazak psihologu kako bi pokušale prebroditi traumu.

Niste zadovoljni u vezi

Za razliku od muškaraca, seksualno zadovoljstvo žena direktno ovisi o njihovom psihološkom stanju. Ako je loša komunikacija u vezi ili ako se na bilo koji način ne slažete s partnerom, vjerovatno nećete imati ugodan seks.

Napravilno održavanje higijene

Neke žene navikle su tuširati se ili koristiti vlažne maramice tik prije odnosa. Međutim, to može biti jedan od uzroka bola tokom seksa iz razloga što može dovesti do upale prouzrokovane povećanom koncentracijom loših bakterija u vagini.