Udarate nisko
10

Osam pogrešnih stvari koje možda radite dok se raspravljate s partnerom

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svi parovi se svađaju. U stvari, ne prepirati se u vezi može biti znak nezdravog, nesretnog ili nedovoljno bliskog odnosa. Kada niti jedan partner nema želje i volje da popravi stvari, to može signalizirati da su se polako počeli razdvajati.

Međutim postoje stvari koje biste trebali izbjegavati dok se svađate s partnerom kako ih ne biste povrijedili.

Udarate nisko

Spominjanje stvari koje vašeg partnera čine nesigurnim i ranjivim tokom svađe je nizak udarac. Možda ste u tom trenutku ljuti, povrijeđeni ili frustrirani, ali to nije izgovor za takvo ponašanje. Ako se vaš partner bori s anksioznošću, nikako ga ne biste trebali nazvati slabićem zbog njegove bolesti.

Bolje se usredotočite na problem, a ne na napad. Nemojte partneru reći nešto zbog čega ćete se kasnije kajati.

Iznenada se prestanete raspravljati

Naime kada prestanete s raspravljanjm to može značiti samo jedno, da želite probleme gurnuti pod tepih. Međutim, trebate biti svjesni da je sukob ostao neriješen, a vaš partner ostaje sam, zbunjen i frustriran.

Pokušavate donijeti važnu odluku tokom rasprave

Kada se svađa između vas i vašeg partnera zahuktava, vjerovatno ne biste trebali u tom momentu donositi važne odluke poput raskida veze. Umjesto toga pričekajte da se stvari ohlade i postignite dogovor.

Govorite o problemima iz prošlosti

Ako se želite boriti pošteno onda ne bi trebali iskopavati greške koje ste partneru već oprostili. Ovo često može biti kontraproduktivno.

Želite ga pobijediti u raspravi bez obzira ko je upravu

Čak i u jeku svađe pokušajte shvatiti da ste vi i vaš partner u istom timu. Dakle, dokazivanje koliko ste ispravni i koliko je pogrešan nije to što trebate da riješite. Ako vam je važno da ostanete u vezi s partnerom poslušajte šta on ima za reći.

Raspravljate se preko poruka

Slanje poruka idealno je kada partneru želite otkriti šta je za večeru, kažete mu da vam nedostaje ili mu jednostavno poželite sreću, ali za raspravljanje i rješavanje problema nikako ih ne koristite jer bi mogle biti pogrešno protumačene.

Razlog tome je što ne možete čuti ton vašeg partnera niti čitati govor tijela. Neverbalna komunikacija u svađi veoma je bitna.

Ne mislite o posljedicama izgovorenih riječi

U iznošenju stavova tijekom rasprave, možete nenamjerno reći nešto što boli pa čak i kada niste namjeravali povrijediti partnera važno je priznati da ste pogriješili.

Niste svjesni svog agresivnog govora tijela

Tokom rasprave više mislimo šta ćemo reći nego kakvo je naše ponašanje. Osjećaji koji su uobičajeni u sukobu su ljutnja, frustracija i emocionalna bol. Stoga nehotice možemo izgledati agresivno, lupiti šakom o sto ili napraviti neke nagle pokrete i glasno vikati.

Umjesto toga trebali bi duboko udahnuti i na primjer stiskati lopticu za stres kako bi ostali smireni unatoč teškim emocijama koje proživljavate.