Nema mršanja uz seks
34

Orgazam sagorijeva vrlo mali broj kalorija, ali ima brojne zdravstvene koristi

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Orgazam je moćno tjelesno iskustvo prilikom kojeg se kod žena i muškaraca grče gotovo svi mišići, ubrzava dah i može doći do preznojavanja. Stoga su stručnjaci izračunali koliko partneri troše kalorija prilikom orgazma.

Prema istraživanju koje je objavljeno u magazinu Plos One, prosječan muškarac tokom seksa sagorijeva četiri kalorije svake minute, a žena oko tri kalorije.

"Uz prosječnu seksualnu sesiju koja traje oko šest minuta, žene i muškarci gube od 18 do 24 kalorije. Ukoliko uzmemo u obzir srčane frekvencije, orgazmi traju od deset do 60 sekundi, što znači da možete očekivati maksimalni gubitak od četiri kalorije, pojasnila je fiziotarapeutkinja i seksualni edukator Uchenna Ossai.

Stoga, i one osobe koje uspijevaju imati nekoliko orgazama odjednom, nisu na putu do gubitka velikog broja kalorija kroz seks.

Međutim, iako orgazmi ne sagorijevaju mnogo kalorija, oni imaju mnoštvo zdravstvenih koristi. Naprimjer, mogu vas osloboditi boli, pomoći vam da lakše zaspite, poboljšati kognitivne funkcije i poboljšati raspoloženje.

Orgazmi unapređuje moždane funkcije, smanjuju rizik od srčanog udara i osteoporoze, poboljšavaju zdravlje srca te mišićni tonus. Također, dobri su za emocionalno zdravlje i smanjenje simptoma depresije i anksioznosti.

"Orgazmi su odlični alati u nevjerovatnoj borbi sa stresom i anksioznošću. Iako ejakulacija nije neophodna za orgazme, istraživanje pokazuje kako su zaštitni faktor protiv raka prostate", dodala je Ossai.

Tokom seksa aktivirani su gotovo svi mišići nogu, ruku, ramena i stomaka, ali s ovim istraživanjem priča o gubitku težine prilikom ove aktivnosti "pada u vodu". Ossai ističe kako ne smijemo zaboraviti da je seks najveći neprijatelj stresa.