Neočekivani rezultati
12

Operacija želuca s ciljem mršavljenja može trajno poboljšati seksualni život partnera

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Osim zdravstvenih koristi koje može donijeti operacija želuca za mršavljenje, nova studija pokazuje da bi ona mogla poboljšati i seksualni život pacijenta. Dodatno ohrabruje činjenica da bi to poboljšanje moglo biti trajno, prenosi Health24.

Nakon što su pratili utjecaj operacije želuca s ciljem mršavljenja na seksualni život oko 2.000 pacijenata, istraživači su otkrili da je otprilike polovina prijavila značajna poboljšanja u svojim ukupnim seksualnim aktivnostima i do pet godina nakon operacije.

"Pravili smo procjene četiri aspekta seksualnog funkcioniranja u ovoj studiji, uključujući učestalost želje za seksom, učestalost seksualne aktivnosti, stepen do kojeg fizičko zdravlje ograničava seksualnu aktivnost te zadovoljstvo seksualnim životom", objasnila je autorica studije Kristine Steffen.

Nakon upoređivanja predoperacijskih izvještaja s iskustvima nakon operacije, ona i njene kolege su zaključile da "poboljšanje seksualnog zadovoljstva ljudi mogu osjetiti i pet godina nakon zahvata".

Učesnici studije imali su prosječnu starost od 47 godina, a većina njih su bili žene. Svi su prošli kroz hiruršku proceduru gubitka težine, tj. u većini slučajeva ugradnju želučanog premosnika u nekoj od klinika u SAD-u između 2005. i 2009. godine. Prije operacije svi pacijenti su bili ozbiljno gojazni.

Istraživači nisu pitali pacijente da li je loš seksualni život primarni motiv za operaciju, ali tim je primijetio da je prije operacije oko 70 posto žena i 74 posto muškaraca izjavilo da nisu zadovoljni svojim seksualnim životom. Oko 60 posto žena i 67 posto muškaraca također je izričito izjavilo da su imali predhirurška fizička ograničenja kada je riječ o seksualnoj aktivnosti.

Godinu dana nakon operacije oko 92 posto pacijenata je pitano o njihovoj seksualnoj funkciji tokom prethodnog mjeseca. Među onima koji su nagovijestili seksualno nezadovoljstvo prije operacije 56 posto žena i 49 posto muškaraca je reklo da su se stvari značajno poboljšale. Taj trend se nastavio i u narednih nekoliko godina.

Nalazi su objavljeni u online časopisu JAMA Surgery.