Ljubav i veze
0

Oduprite se nevjeri

Sarajevo-x.com
Mnogi supružnici se u braku susreću sa problemima nevjere, sa nedostatkom jasne potrebe za partnerom, sa manjkom povjerenja, problemom prioriteta, itd. Popularni američki lifestyle magazin AskMan je sastavio listu savjeta koja treba pomoći partnerima da zaštite brak od nevjere i da učvrste bračnu sponu među njima.

1. Izolirati brak

Izolirajte i zaštitite brak od emocionalne nevjere tako što izbjegavate prijateljstvo sa osobama suprotnog spola. Često, napori da se brak poboljša propadaju ukoliko se bračna energija naruši vanjskim faktorima.

2. Osjećati potrebu za partnerom

Međusobna zavisnost je važan sastojak uspješnog braka. Vi i vaš partner treba da osjećate ogromnu potrebu jednog za drugim. Nije dovoljno što želite samo biti s vašim suprugom. Istinska potreba jednog za drugim je važnija od individualnosti i nezavisnosti.

3. Imati jasne ciljeve

Vaš brak mora imati jasne, realistične ciljeve i posebne planove za njihovo postizanje. Razlika između poslovne i bračne ponude je ogromna. Parovi moraju razumjeti šta je to za čim oni tragaju.

4. Jasno definisane uloge

Kao i svako poslovno partnerstvo, vaš brak mora imati jasno definisane uloge oba supružnika.

5. Brak na prvom mjestu

Vaš brak mora doći na prvo mjesto – prije djece ili posla, i zahtijeva dnevnu usredotočenost: tjelesne dodire, razgovore, noćne izlaske i noći medenog mjeseca.

6. Razumjeti djetinjstvo

Vaše djetinjstvo ima veze sa mogućnošću da uživate u braku. Zdravo razumijevanje prošlosti i načina na koji ona utječe na vašu sposobnost da volite ostvaruje ogroman utjecaj na vaš brak.

7. Graditi povjerenje

Odličan seks ne nastaje zahvaljujući odličnim seksualnim vještinama nego dijeljenjem najdubljih, najskrovitijih dijelova sebe sa partnerom, i u izgradnji povjerenju u partnera.

8. Djeca – važan faktor braka

Vaše dijete je jedno od najboljih preduslova za jačanje bračne spone. Odvedite djecu na porodično putovanje koje će obogatiti vašu bračnu vezu.

9. Razumjeti faze braka

Brak ima mnogo faza, potrebno je imati realistična očekivanja za svaku od njih.

10. Osloniti se na pomoć rodbine

Članovi vaše porodice mogu ojačati vaš brak (Ovo nije uvijek fundamentalno pitanje u braku, ali, u svakom slučaju, članovi porodice mogu imati važnu ulogu u jačanju vaše bračne spone).