Ništa ne možete sakriti
23

Oči odaju vašu seksualnu orijentaciju

Klix.ba
Oči su ogledalo duše. A ako je vjerovati rezultatima najnovijeg istraživanja, one mogu biti pokazatelj seksualne orijentacije.

Istraživanje objavljeno u magazinu PLoS One sugerira da je širenje zjenica siguran pokazatelj onoga što osobu uzbuđuje. Kada ljudi vide nešto što ih privlači, njihove zjenice se nesvjesno šire, kao reakcija na uzbuđenje tijela.

"Ako muškarac kaže da je heteroseksualac, njegove zjenice se šire kada vidi ženu koja mu se sviđa. Isti je slučaj i sa homoseksualcem, ako mu se dopada muškarac, zjenice će se širiti kada ugleda dopadljivog muškarca", objašnjava psiholog Ritch Savin-Williams.

Ova studija je prvi veliki eksperiment koji je potvrdio da postoji veza između širenja zjenica i seksualnog uzbuđenja. U istraživanju je učestvovalo 165 žena i 160 muškaraca, heteroseksualne, homoseksualne i biseksualne orijentacije.

Oni su gledali video muškarca koji masturbira, žene koja masturbira i neutralne scene pejzaža, a za to vrijeme kamera je mjerila promjene u veličini njihovih zjenica.

Rezultati su pokazali da je širenje zjenica precizan indikator seksualne orijentacije.