Ljubav i veze
19

Obratite pažnju: Znakovi da vaš partner nije za vas i da s tom vezom nešto nije uredu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U ranim danima veze, kad je sve bajno, vrlo je teško uočiti zabrinjavajuće znakove koji bi mogli signalizirati da s tim odnosom nešto nije uredu i da vaš partner možda i nije baš najbolja osoba za vas.

Ipak, nakon određenog perioda postoje znakovi za uzbunu na koje bismo definitivno morali obratiti pažnju i koji ukazuju na to kako nešto u tom odnosu ne štima kako treba.

U nastavku pogledajte neke od znakova za uzbunu u tom smislu.

Konstantno vas kritikuje

Postoji velika razlika između negativnog i pozitivnog feedbacka i pažnje. Svi mi imamo svoje bubice i ponekad griješimo, no ukoliko vaš partner vidi samo i isključivo vaše mane, onda nešto definitivno nije uredu.

"Ono što nam od partnera treba jeste i povremena pozitivna kritika i podrška našem radu, dok će negativna kritika često biti kontraproduktivna", kaže Patti Britton, autorica knjige "The Art of Sex Coaching: Expanding Your Practice".

Čini vas nesigurnima

Ukoliko stalno čekate na pažnju vašeg partnera i morate moliti za nju, onda ta osoba vjerovatno nije za vas.

"U vezama biste se trebali osjećati voljeno i sigurno u sebe. Osjećati se nesigurnim je normalno na početku veze, no to bi s vremenom trebalo nestati. Ukoliko se stvari ne promijene i u vezi ste i dalje nesigurni budući da vam partner ne pruža dovoljno pažnje, to je znak da se nalazite u toksičnoj vezi", kaže Britton.

Nema povjerenja

Iskrenost i povjerenje su temelji zdrave veze. Potrebno je vrijeme kako bi se povjerenje izgradilo, a za njega je neophodno biti iskren prema sebi i autentičan prema svojim osjećajima.

Ukoliko je vaš partner u prošlosti napravio neke stvari kojima je poljuljao vaše povjerenje u njega, zbog toga ćete se uvijek osjećati kako morate biti na oprezu.

Znate previše o partnerovim bivšima

Prošlost je prošlost s razlogom, a ono što se dogodilo prije nekoliko godina ili mjeseci bi trebalo ostati u prošlosti. Ukoliko osjećate kako u vašoj vezi postala "gužva", te kako vaš partner u njoj previše spominje bivše ili su oni na neki drugi način dio vaše veze, to je znak da nešto nije ok.

"Vaš partner ne bi trebao govoriti o svojim bivšima, to vas samo stavlja u položaj u kojem osjećate anksioznost. Ukoliko vaš partner previše spominje bivše, trebali biste mu ukazati na to da to nije uredu i tražiti da prestane", kaže terapeutkinja Sari Cooper, autorica stranice Sex Esteem.

Dobro vam je samo kad se zabavljate

U dobru i u zlu - izreka je koja simbolizira da bi partner trebao biti tu za nas i u dobrim i u lošim vremenima.

Međutim, ukoliko osjećate kako vam je dobro isključivo kad ste vani ili se zabavljate, a s druge strane osjećate kako nemate nekog ko će biti uz vas i kad stvari krenu nizbrdo ili kad imate neki problem, onda je to očit znak kako vaš partner nije neko na koga ozbiljno možete računati.

Daje vam pažnju samo kad mu nešto treba i tretira vas šutnjom

Partner manipuliše vama - daje vam pažnju samo kad mu nešto treba, a ukoliko je ne dobije, onda dobijete tretman šutnjom?

"Zbog takvog se ponašanja osjećate loše i manje vrijednim. Tretman šutnjom može značiti da je ta osoba fokusirana isključivo na vlastite, narcisoidne potrebe. To nije veza koja se zasniva na primanju i davanju i poštovanju uzajamnih potreba", kaže Megan Fleming, psihologinja iz New Yorka.