Riječ stručnjaka
13

Nekoliko pravila koja bi vječiti romantici trebali poštovati na sastancima

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sigurno ste već umorni od savjeta i beskorisnih fraza kada izlazite na prvi sastanak s nekim novim. Neko ste ko je jako romantičan i svijet gledate kroz ružičaste naočale, te zbog toga idealizirate osobe s kojim izlazite i često bivate zbog toga razočarani u ljubav.

Stručnjaci za veze i brak podijelili su nekoliko savjeta za vječite romatičare da njihov prvi spoj prođe u najboljem redu i da pređu na onu realističniju stranu ljubavnih odnosa.

Srodna duša ne postoji

Prvi savjet je da prestane da tražite "onu/onog pravog". Što prije zaboravite na ideju da vaša srodna duša luta ovo zemljom, stvari ćete gledati puno realističnije.

"Mit je da će vam karma, Bog ili sudbina poslati srodnu dušu", rekao je terapeut Zach Brittle.

U konačnici svaki odnos se svodi na to da birate osobu koja vam odgovara u svim aspektima života. Ako i dalje vjerujete u srodnu dušu bar si dajte oduška da vjerujete kako postoji više srodnih duša s kojima možete biti u vezi.

Prikupite informacije

Prikupite što više informacija o osobi s kojom izlazite. Za to koristite društvene mreže. Dobro istražite profil, pogledajte njihove fotografije, a slobodno im pošaljite i poruku. možda čak i na taj način možete zakazati sastanak. Terapeut za odnose Deb Besinger kaže da osobu s kojom izlazite trebate upoznati kao ličnost, a ne samo kao vašu sljedeću veliku ljubav.

Također nemojte misliti da ćete moći promijeniti osobu s kojom izlazite.

"Ljubav je veličanstvena, ali to ne pretvara neuredne ljude u uredne. Kada birate osobu s kojom želite provesti život onda morate znati da će ona najvjerovatnije ostati ista", rekla je terapeutkinja Jenny Block.

Na spoj idite trijezni

Ukoliko vam treba piće da biste se opustili na sastanku morat ćete zaboraviti na ovu naviku. Može se desiti da podsredstvom alkohola steknete potpuno iskrivljenu sliku o osobi s kojom izlazite. Ako se osjećate izgubljenim bez pića naručite koktel koji u sebi sadrži veoma malu količinu alkohola.

Ako vas osoba ne zanima, odbijte je taktički

Svi mi možemo dati priliku nekoj osobi, ali ponekad jednostavno nema smisla da se vežete za nju. Ukoliko ste već za vrijeme sastanka shvatili da ta osoba nije za vas, za nekih tridesetak minuta prekinite sastanak na lijep i pristojan način. To se i drugoj osobi biti dovoljan znak da niste zainteresirani.

Ne frustrirajte se zbog neuspjelih sastanaka

Nemojte biti tužni, ljuti i razočarani zbog sastanaka koji nisu uspjeli. Razmišljajte o njima kao životnim lekcijama i iz svakog pokušajte izvući nešto pozitivno. Stručnjaci savjetuju da na sastancima uvijek budete iskreni i da pomno pratite razgovor s osobom s kojom ste izašli na spoj.