Savjet za upoznavanje
0

Ne izmišljajte upadice, već se kulturno pozdravite

Sarajevo-x.com
Mnogima upoznavanje novih djevojaka ili muškaraca predstavlja pravu agoniju. Britanski naučnici dokazali su da je većina savjeta o izlascima koje možete pronaći u knjigama i na internet stranicama čista budalaština potpuno nezasnovana na činjenicama.

Ako želite upoznati djevojku ili muškarca, piše "Daily Mail", bolje vam je da se samo kulturno pozdravite, nego da gubite vrijeme smišljajući upadice, u nadi da ćete ostaviti dojam mačo muškarca ili samouvjerene žene, tvrdi naučnica sa londonskog univerziteta, dr. Petra Boynton.

"Posmatrali smo ispitanike i bilježili kako na njih reaguje suprotni spol dok slijepo slijede savjete iz priručnika. Pokazalo se da je većina napisanog najobičnija glupost. Ne postoje naučni dokazi koji mogu potvrditi da teorije iz knjiga funkcionišu u praksi. Naprotiv", rekla je dr. Boynton.

U knjigama muškarcima se savjetuje da ženama daju dvosmislene komplimente poput: "Sviđaju mi se tvoji nokti. Jesu li lažni?".

"Ideja savjeta iz knjiga je da se prema ženi ophodite na dvoličan način, da bi tako pojačali svoj status alfa-mužjaka koji je jak i siguran u sebe", objašnjava dr. Boynton.

Nažalost, ova teorija ima i drugu stranu. Većina žena koje se osjećaju samouvjereno i sigurno bit će uvrijeđene vašim ponašanjem ili će barem pomisliti da ste čudni, a to vam ne ide u prilog.

Dr. Boynton ističe da govor tijela igra važnu ulogu kod zavođenja suprotnog spola, ali većina ljudi ga ne zna protumačiti.

Postoji opasnost da ćete potrošiti previše vremena gledajući nekoga preko sobe prepune ljudi, pokušavajući protumačiti njegov govor tijela, a kada se napokon odlučite prići toj osobi, ona je već otišla.

"Sve što trebate učiniti je reći 'zdravo'", savjetuje naučnica.

Neke knjige o upoznavanju drugog spola ipak nude zrnca mudrosti, ali oni koji nemaju sreće u ljubavi trebaju da rade na svojoj samouvjerenosti, a ne da savjete traže u knjigama.