Smjernice za sretan brak
0

Naučnici pronašli formulu za savršenu suprugu

Sarajevo-x.com
Švicarski naučnici tvrde da su pronašli formulu za savršenu suprugu. Naime, prema njihovom proračunu buduća supruga treba biti pet godina mlađa od mladoženje, budući supružnici bi trebali imati istu kulturološku pozadinu, a žena bi svakako trebala biti inteligentnija ukoliko taj par želi imati uspješan brak.

Ukoliko se parovi pridržavaju matematičke formule do koje su došli naučnici iz Geneve, njihov brak bi trebao biti dug i iznimno sretan.

U akademskoj studiji koja je objavljena u evropskom magazinu "Operacionalna istraživanja“ učestvovalo je 1.074 parova u dobi od 19 do 75 godina.

Na osnovu tog istraživanja došlo se do zaključka da bi mladožonje trebale biti pet godina stariji od svoje mlade, trebali bi potjecati iz iste društvene klase, te mlada bi trebala biti 27 posto inteligentnija od svog budućeg supruga.

Studija je pokazala i to da ženidba već razvedenom osobom umanjuje šanse za savršeni brak.

"Ukoliko ljudi slijede ove smjernice pri izboru partnera njihov brak bi trebao biti 20 posto uspješniji“, kazao je naučnik Nguyen Vi Cao koji je predvodio ovu studiju.

Eksperti za veze smatraju kako je ovo istraživanje u suštini i tačno.

Kate Figes, koja je za svoju knjigu o vezama intervjuisala preko 120 ljudi, smatra kako su žene svakako inteligentnije u vezi od muškaraca.

Također, Linda Blair, klinički psiholog tvrdi da žene imaju evolucijski razlog da budu inteligentnije od svog partnera u dugim vezama.

"Vratimo li se u prahistoriju vidjet ćemo da su žene morale mnogo više ulagati u vezu nego muškarci jer su muškarci biološki predodređeni da "siju“ svoje sjeme gdje god stignu“, kazala je Blair.

No, ipak neki stručnjaci se ne slažu s tim tvrdeći da su to sve samo laži, laži i statistika.

"Moderni brakovi se zasnivaju na obostranom ulaganju u vezu. Sve je u timskom radu, a ne u dominaciji jednog partnera nad drugim“, istakla je bračna savjetnica Christine Northam, prenosi Daily Telegraph.