Ljubav i veze
0

Naučnici otkrili dva puta do ženskog zadovoljstva

Sarajevo-x.com
Žensko zadovoljstvo je misterija mnogim muškarcima, ali i frustracija mnogim ženama. Novo istraživanje ljudskog mozga je pomoglo naučnicima da otkriju tajne ženskog orgazma.

Koristeći se skenerima i promatrajući koji su dijelovi ženskog mozga aktivini kada su uzbuđene, naučnici su otkrili da postoje najmanje dva puta do ženskog zadovoljstva.

Prvi od njih se aktivira kada je žena sama i fantazira koristeći se maštom. Drugi postaje aktivan kada ženu fizički stimulira njen ljubavnik.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu New Scientist, uslijedilo je nakon dva prethodna istraživanja. Tim naučnika na čelu sa dr. Barryjem Komisarukom sa Univerziteta Rutgers u New Jerseyu, analizirao je MRI snimke mozgova žena koje dostižu orgazam, kako bi istražili ulogu mašte u aktiviranju fiziološkog odgovora.

Rezultati istraživanja su otkrili aktivnost u više od 30 dijelova mozga, uključujući perfrontali korteks, područje koje kontroliše funkcije poput odlučivanja, kontrolu potreba i mašte.

Nasuprot tome, kada je naučnik Janniko Geordiadis sa svojim kolegama sa Univerziteta Groningen u Holandiji izveo slične ekperimente analizirajući ženu koju stimuliše njen partner, otkrio je da je isti dio mozga "isključen" tokom orgazma. To govori da se orgazam s partnerom postiže kada "žena dostigne izmijenjeno stanje svijesti". Ukoliko žena ne može dostići ovo stanje, onda nema ni orgazma.

"Ja mislim da orgazam ne isključuje svijest, nego da je mijenja. Kada pitate ljude kako su se osjećali tokom orgazma, oni vam kažu da su potpuno izgubili kontrolu", rekao je Georgiadis.

Oba istraživanja pokazuju da ženski mozak ima alternativne puteve za doživljavanje seksualnog zadovoljstva u odnosu na to da li se stimulišu same ili to čini njihov partner.