Ljubav i veze
0

Naučnici došli do otkrića da bračna sreća zavisi od genetike

Klix.ba
Genetika je čudo koje svako malo iznenadi kako naučnike, pa tako i nas ostale koji se često pitamo ima li ovo ili ono veze upravo s genetikom. Možda zvuči nevjerovatno, ali naučnici kažu da bi bračna sreća mogla imati veze upravo s genetikom.

Neki kažu da je tajna sretnog braka kompromis na koji konstantno moramo pristajati ukoliko želimo život udvoje, neki kažu da nikada ne trebamo otići na spavanje ljuti na svog partnera, neki kažu opet nešto treće, ali pokušajmo sagledati i ovo što tvrde naučnici u posljednjem istraživanju.

Ključ za bračnu sreću ležu u našoj DNK, smatraju američki istraživači. Istraživanje na kojem se temelji ova tvrdnja provedeno je na univerzitetima Berkley i Northwestern University. Postoji gen koji jednima daje mogućnost da iskuse sreću i zadovoljstvo u braku, a drugima pak to isto onemogućava.

Svi imamo gen 5-HTTLPR, koji nasljeđujemo od oba roditelja. Međutim, oni koji imaju kraći gen 5-HTTLPR su nesretniji u braku, za razliku od onih drugih. Istraživanje je bazirano na više od 150 parova koji su u braku više od 20 godina.

Ovakvo objašnjenje je naravno prilično pojednostavljeno, a Claudia M. Haas, koja je predvodila ekipu istražitelja pojašnjava: "Ljudi sa dva kratka alela ovog gena mogu biti sretni u braku ukoliko je emocionalna klima u toj bračnoj zajednici dobra. Ali, ukoliko ima nekih problema onda su te osobe vrlo nesretne", kaže ona.

Međutim, one osobe se dužim alelima gena, dosta su tolerantnije na probleme, pa mogu biti sretne u braku čak i ako imaju poteškoća u njemu, objavljeno je u magazinu Emotion.