{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najluđi načini cenzurisanja ženske seksualnosti

22.4.2013. u 22:31
0
10
Najluđi načini cenzurisanja ženske seksualnosti
0
Najluđi načini cenzurisanja ženske seksualnosti
Različite kulture imaju različite definicije toga šta je pristojno. U nekim zemljama možete biti uhapšeni zbog nošenja tanga gaćica, dok je u drugim to sasvim prihvaćen dress code za večeru. Neki su, ipak, pretjerali.
Neke vlade su otišle toliko daleko u mjerama čuvanja čednosti svojih građana da su njihova "rješenja" bila sramotnija od onoga što su pokušavali spriječiti.

Digitalno uređivanje filmova u IranuIranski narod voli gledati američke filmove, ali vlada ima gotovo 40 ludih pravila o tome šta se smije prikazati u filmu. Neka od njih su da se lica žena ne smiju prikazati u krupnom planu, muškarac i žena ne smiju sjediti jedno blizu drugog, a bradati muškarci ne smiju biti prikazani u lošem svjetlu.

Naravno, ovakva pravila izbacuju veliki broj filmova iz kina, a one malobrojne, koji se mogu prikazati, vladini cenzori digitalno uređuju kako bi izbacili sve što je neprikladno – poput ženskog dekoltea.

Kineska policija izdala je kompleksan grafik za zaustavljanje voajeraPolicija kineske provincije Zhejiang je prošle godine odlučila stati ukraj sve većoj pojavi voajera. Nakon pretraživanja na njihovoj (veoma cenzurisanoj) verziji Googlea, policajci su pronašli idealno rješenje za čuvanje čednosti Kineskinja: matematiku.

Na službenoj web-stranici policije objavljena je serija grafika i dijagrama, dizajniranih da pomognu ženama u izbjegavanju pružanja pogleda ispod njihovih suknji.

Dijagrami prikazuju žene u uobičajenim situacijama, poput sjedenja u podzemnoj željeznici. Vidna polja voajera označena su linijama, a na osnovu njih, visine i težine žene te udaljenosti od voajera i drugih faktora, žene bi trebale izračunati kako izbjeći poglede. Naravno, dijagrami su, u konačnici, izazvali više zabune nego što su pomogli te su ubrzo uklonjeni sa web-stranice. Neke žene su navele i kako su, zapravo, bili korisniji voajerima da pronađu sigurnu tačku za osmatranje.

Mašine za kupanje na plaži u viktorijanskoj eriPrije nego su sve manji i manji kupaći kostimi postali uobičajena pojava, zapadno društvo imalo je prilično drugačije standarde prihvatljivog oblačenja za plažu. Žene iz višeg staleža u viktorijansko doba su u vodu išle u velikim spravama poznatim kao mašine za kupanje.

Mašine su, u suštini, bile svlačionice na točkovima koje su vukli konji. Unutar njih su žene mogle obući kupaći kostim i, kada se mašina spusti u more, isplivaju bez neželjenih pogleda na sebi. Prve ovakve mašine pojavile su se početkom 18. stoljeća, a koristile su se sve do početka 20. stoljeća, nakon što su ih mnogi posjetioci plaža počeli miješati za slabo opremljene javne toalete.

Saudijska Arabija nije dozvoljavala ženama da rade u prodavnicama rubljaKupovina donjeg rublja može biti neugodna za bilo koga. U Saudijskoj Arabiji čitava situacija je podignuta na sasvim novi nivo. Sve donedavno samo su muškarci mogli raditi u prodavnicama rublja. Kada se tome doda činjenica da u ovom kraljevstvu žene moraju nositi odjeću posebno dizajniranu da ne otkriva ništa na njihovim tijelima, a čak je i samo pričanje o tijelima tabu tema, onda situacija zaista postaje čudna.

Ovo znači da, ukoliko bi neka žena željela kupiti nove gaćice, prodavač bi morao da je prouči sa kraja sobe te pretpostavi koja bi joj veličina odgovarala. Sve to je rezultat strogih segregacijskih pravila u ovoj zemlji, koja ženama diktiraju da ne mogu raditi određene poslove. Zbog toga je čak 30 posto žena u Saudijskoj Arabiji nezaposleno.

Tek prošle godine, nakon Facebook kampanje, pravilo o radu u prodavnicama rublja je ukinuto, a muškarcima je zabranjeno da rade u njima. To je rezultiralo zatvaranjem više od stotinu prodavnica.

Ultraortodoksni Jevreji nose specijalne naočale koje zamagljuju ženeInterpretacija jevrejskog zakona da muškarac i žena ne smiju imati nikakvog kontakta ukoliko nisu vjenčani dovela je do čudnih pravila. Odvojeni autobusi i trotoari jednostavno nisu bili dovoljni, uvedene su takozvane "naočale čednosti", pomoću kojih nosioci mogu po volji zamagliti svoj vidokrug te tako izbjeći pogled na ženske osobe.

Nezvanične "patrole čednosti" izašle su na ulice i počele prodavati ove specijalno dizajnirane naočale. Jeftinija varijanta su naljepnice za naočale koje ograničavaju polje vida na samo nekoliko metara. Također, tu su i kapuljače i slični rekviziti koji sprečavaju bilo kakav pogled na žene.

Ipak, ove patrole su čak i liberalne u odnosu na Sikrikim, grupu od blizu stotinu religioznih muškaraca koji terminu ultraortodoksan daju sasvim novo značenje. Čednost vjernika pokušavaju sačuvati razbijanjem prozora, pisanjem grafita ili bacanjem vreća punih izmeta. Sve u ime čednosti. Jedna od njihovih meta bila je i lokalna prodavnica sladoleda, budući da smatraju da sladoled promovira promiskuitet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: