Različiti ukusi
0

Muškarci vole "vlažne", a žene duge poljupce

Sarajevo-x.com
Muškarci vole "vlažne", dok žene vole duge poljupce, tvrdi najnovija studija. Psihologinja Susan Hughes i njene kolege ispitivali su više od 1.000 muških i ženskih studenata koji su odgovarali na pitanja o poljupcima.

"Žene u poljupcu vide kreiranje veze sa partnerom i potencijalnim dečkom, dok muškarci vole vlažan poljubac i vide to kao put ka seksu", rekla je psihologinja Susan Hughes na Albright Koledžu u Pensilvaniji. Ona je dodala da se muškarci ljube kako bi uzbudili svoju partnerku.

Rezultati su pokazali da i muškarci i žene smatraju ljubljenje vrlo bitnom i intimnom interakcijom. Obje grupe su potvrdile da se ljube kako bi ustanovili da li im se partner sviđa za sljedeći korak.

Rezultati otkrivaju i kako obje grupe smatraju da samo na osnovu poljupca mogu procijeniti koliko im je partner sa kojim se ljube privlačan. Ovo je dokaz da se feromoni i ostali važni biohemijski signali razmjenjuju za vrijeme poljupca.

Međutim, ovo je rezultat na kojem završavaju sličnost imeđu grupa. Za razliku od žena, muškarci tvrde da bi bez obzira na kvalitet poljupca ipak otišli u krevet sa partnericom, čak i ako se ona strašno loše ljubi. Smatraju da poljubac uvijek treba da vodi seksu, dok žene ne misle tako. Oni također vole znatno "vlažniji" poljubac jer ih to asocira na seksualne aktivnosti, koje prema njihovom mišljenju trebaju nastupiti nakon poljupca.

Dalja otkrića antropologinje Helene Fisher sa Univerziteta Rutgers pokazuju nam da muškarci prenose testosteron putem pljuvačke svojim partnericama i pojačavaju njenu uzbuđenost.