{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muškarci u prisustvu lijepih žena postaju glupi

13.4.2012. u 20:44
2
60
Muškarci u prisustvu lijepih žena postaju glupi
2
Muškarci u prisustvu lijepih žena postaju glupi
Muškarci doživljavaju mentalni pad kada se nalaze u blizini žena ili razmišljaju o njima, sugerira nova studija.
Nerijetko se u prisustvu nježnije spola muškarci toliko zbune da ne znaju šta reći niti kako se ponašati, piše New York Daily News. Isto ne vrijedi za žene, rezultati su istraživanja Univerziteta Radboud u Holandiji.

Istraživači su rezultate istraživanja ilustrovali primjerom scene iz kultnog romana Lava Tolstoja "Ana Karenjina" u kojem glavni muški lik Levin, dok pokušava smisliti šta reći ženi koju Kiti, ne prepoznaje prijatelja koji

Takve privremene propuste u memoriji su češće ukoliko je žena lijepa, a muškarac je pokušava impresionirati, tvrde autori studije.

U eksperimentu su učestvovali studenti koji simali zadatak da glasno izgovaraju riječi ispred kamere te im je rečeno da će s druge strane netko pokušati čitati s usana što su rekli. Muškarci kojima je rečeno da će ih gledati žene postigli su loše rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti čak i kada nije bilo fizičkog kontakta sa ženama.

Zanimljivo je da kod žena nisu zabilježene nikakve smetnje i promjene. One se u muškom društvu normalno ponašaju.

Istraživači sugeriraju da bi se ovo otkriće moglo pripisati "evolucijskom pritisku" koji je muškarce formirao tako da seksualiziraju i neutralne situacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: