Izazov "No Nut November"
111

Muškarci širom svijeta ovaj mjesec se odriču masturbacije

M. N.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Od početka novembra Twitter je preplavljen bizarnim tvitovima o No Nut Novemberu (NNN). Riječ je o izazovu koji podrazumijeva da muškarci ovaj mjesec provedu bez masturbiranja, uz već raniju odluku da ne briju bradu u okviru Movembera.

Pravila NNN-a su sljedeća: Ne možete imati seks, masturbirati niti bilo šta slično; možete gledati pornografiju, ali ne smijete se "olakšati" i na kraju - smijete imati samo jedan "mokar" san, ako ih bude više od jednog, smatrajte da ste izbačeni iz igre.

Tačno porijeklo NNN izazova nije jasno, ali prema online enciklopediji LnowYourMeme, u Urbani riječnik ovaj pojam je dodao korisnik pod nickom "bicboi6969696969" 3. novembra 2011. godine. U definiciji stoji da je No Nut November izazov u kojem individualac ne smije masturbirati cijeli novembar, piše Men's Health magazin.

Pratioci i učesnici ovog izazova kazali su da je pridržavanje ovog pravila čudesan lijek koji pomaže u rješavanju fizičkih i psihičkih problema, uključujući umor, ljenost, gastrointestinalne probleme, anksioznost, depresiju i još mnogo toga. Iako je objavljen tada, pažnju je pridobio tek šest godina nakon. Korisnik Reddita napisao je dugi post u kojem daje savjete onima koji se odluče da ispoštuju ovaj izazov. Među njima je savjet da bace u smeće sve losione koje imaju u kući, da sami provode što manje vremena, povećaju svoju produktivnost i provedu određeno vrijeme u teretani.

Neki su se požalili kako ne mogu izdržati 24 sata bez masturbacije, ali su istakli kako će se potruditi da uspiju u izazovu. Drugi "Redditovci" su mu pružili podršku i ohrabrili ga navodeći kako treba sebi postaviti male ciljeve iz sata u sat, a onda iz dana u dan. Drugi se opet pohvalio kako je bez ovoga izdržao dva mjeseca.

"Drugačiji sam čovjek. Više sam samouvjeren, ljubazniji sam, pametniji i jači u svakom aspektu. Ovo mi je dalo jasniji pogled na život. Vježbam, učim, čitam, povećao sam krug prijatelja. Od luzera koji nije mogao dobiti priliku za romantični sastanak postao sam osoba koja ide redovno vani s djevojkama. Zašto? Zato jer sam naučio reći ne sebi i drugima. Naučio sam kako donijeti odluku ne razmišljajući samo o onome što želim, već i za šta ću se zauzeti", rekao je.

Ljekar i savjetnik za medicinsko obrazovanje Christopher Carrubba kazao je kako nema podataka niti istraživanja koja su zabilježila beneficije od zadržavanja sjemena.

"Zbog toga je svaki izvještaj o beneficijama čista angedota i može biti riječ o placebo efektu", istakao je.

Istraživač Justin Lehmiller rekao je kako nasuprot navedenom postoje istraživanja koja su pokazala da masturbiranje ima zdravstvene beneficije.

"Ne postoje naučni dokazi da odustajanje od masturbacije poboljšava zdravlje, zapravo istraživanja tvrde da samozadovoljavanje ima više utjecaja na poboljšanje zdravlja od apstiniranja. Kod muškaraca je utvrđeno da česti orgazmi i ejakulacija smanjuju rizik od raka prostate i produžavaju život", rekao je Lehmiller.

Ističu da ne postoji nikakav značajan rizik od apstiniranja te da se upuste u NNN izazov ukoliko se zbog toga osjećaju bolje.