Istraživanja potvrdila
0

Muškarci se zaljube nakon prvog sastanka, a žene nakon šestog

Sarajevo-x.com
Ako je vjerovati rezultatima najnovije ankete, muškarcima je, za razliku od žena, potrebno jako malo da se zaljube.

Jači spol svoje srce predaje nakon jednog osmijeha, a nije im potrebno ni da razgovaraju sa potencijalnom partnericom, dok je ženama potrebno puno više vremena, piše Daily Mail.

Jedan od pet ispitanih muškaraca potvrdili su da su se zaljubili na prvi pogled. Više od polovice ih je "palo" nakon prvog sastanka, a gotovo tri četvrtine su svoje srce predali nakon tri susreta.

Za razliku od muškaraca, samo jedna od 10 žena iskusile su ljubav na prvi pogled. Većina ih ni nakon šestog sastanka nije mogla odlučiti da li je dotični muškarac prava osoba za nju.

Najnovija otkrića bacaju novo svjetlo na općeprihvaćena mišljenja da su isključivo žene sklone ekspresnom zaljubljivanju.

Stručnjaci kažu da rezultati govore kako muškarci i žene imaju sasvim različite poglede na ljubav.

Profesor Alexander Gordon, ovlašeteni pisholog i član britanskog psihološkog društva, zaintrigiran je rezultatima.

"Muškarci su se pokazali površnim jer se mogu zaljubiti samo na osnovu izgleda, dok su žene komplikovanije. Partnera procjenjuju na osnovu njegovih sposobnosti da joj pruži sigurnost i na osnovu toga da li će biti dobar otac", pojašnjava Gordon.

U istraživanju je učestvovalo 1.500 muškaraca i 1.500 žena, u dobi od 16 do 86 godina. Prema rezultatima, prosječni muškarac se zaljubi tri puta u životu, a žena jednom. Također, muškarci uglavnom prvi izgovoraju dvije famozne riječi "volim te".

Pripadnici oba spola složili su se da im je najduže vremena trebalo da prebole prvu ljubav.