Brak i ljubav
1

Muškarci se na psihoterapijima često žale na ponašanje svojih partnerica

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Komunikacija je temelj svakog odnosa. Istovremno to je jedna od najizazovnijih stvari. Mnogo toga što partneri nisu u stanju iskomunicirati, jer se boje to reći, često slušaju psihoterapeuti.

Huffpost je pozvao psihoterapeute i otkrio koje su to stvari na koje se muškarci najčešće žale kada je riječ o njihovim partnericama i šta im savjetuju kako bi riješili svoje probleme.

Bojim se da sam se oženio pogrešnom osobom

Muškarci često sebi znaju postaviti pitanje da li su napravili dobar izbor svog životnog partnera. Zapitajte se zbog čega se tako osjećate. Je li vaš odnos toliko narušen da se ne može popraviti ili imate sumnju da više ne osjećate veliko uzbuđenje kao kada ste se prvi put susreli.

Terapeut Kurt Smith, koji se specijalizirao za savjetovanje muškaraca, podsjeća svoje klijente da svaki odnos morate održavati. Iskra zaljubljenosti ne ostaje zapaljena bez dosljednog napora oba partnera.

"Previše ljudi naivno vjeruje da će privlačnost i ljubav koju su imali na početku biti takva i u braku. Neće, osim ako ne radite na tome", rekao je Smith.

Zbog toga ne treba biti nepravedan, već se truditi da obnovite svoju ljubav.

Zbunjen sam jer nisam siguran šta partnerica želi od mene

Neki muškarci su potpuno zbunjeni jer ponekad ne razumiju šta njihove parnerice žele od njih, rekao je klinički psiholog Ryan Howes.

"Naime, žene često od partnera traže da budu emotivniji i kada pokažu određenu ranjivost, onda dobiju kritiku", rekao je Howes i dodao kako ohrabruje svoje klijente da traže objašnjenje od svojih partnera kada im nešto nije jasno, umjesto da se zatvaraju u sebe i frustriraju.

Ne osjećam se cijenjenim

Bračna i porodična terapeutkinja Kate Stoddard izjavila je kako neki od njenih muških klijenata misle kako ih partnerice ne cijene dovoljno.

"Razlog za to je možda što se ženama muškarci čine emocionalno teškim te da njima emocije i potvrđivanja i nisu potrebni. Međutim, muškarci itekako moraju imati potvrdu da su cijenjeni i da njihove partnerice birnu o njima", rekla je.

Stoddard preporučuje svojim klijentima da oni počnu cijeniti sve što partnerica radi za njih i da im to i govore pa možda i one promijene svoje ponašanje.

Ne znam šta da radim kad se moja partnerica iznerivira

Veliki stres za muškarce je i kada je njihova partnerica iznervirana, jer u tim situacijama obično ne znaju šta im je. Terapeutica Ana Poss kazala je kako se muškarci teže nose s neugodnim situacijama i predlažu otvoren razgovor s partnericom.

Partnerica mi stalno zvoca i naređuje

Prigovaranje, naređivanje i zvocanje su stvari koje veoma negativno djeluju na partnera. Smith je kazao kako je uzrok prigovaranja uzrokovan kombinacijom neizgovorenih ili nedovoljno jasnih očekivanja. Iako je ovo veoma destruktivno za svaku vezu, žene često nemaju drugi način da nešto objasne partneru. Stoga, ukoliko partnerici obećate da ćete uraditi nešto, onda to i uradite.

Kako mogu usrećiti svog partnera?

Howes je rekao da mnogi njegovi klijenti imaju duboku želju da svoje partnere učine sretnima.

"Često spominju kako su bili sretni na početku veze. Međutim, govore i o tome kako se partnerica žali na njih, na posao, na prijatelje, na porodicu i to je za njih veoma okrutno, jer žele učiniti apsolutno sve kako bi im partnerica bila sretna", rekla je.

Howes naglašava klijentima da nisu jedini oni odgovorni za sreću svog partnera, ali da im sigurno mogu pružiti podršku.