Holanđani u svijetu
7

Muškarci hodali ulicom držeći se za ruke u znak solidarnosti s gay parovima

Klix.ba
Holanđani u UN-u, New York
Holandski državljani muškog spola širom svijeta fotografisali su se kako šetaju ulicama gradova držeći se za ruke i postavljali te fotografije na društvene mreže sa hashtagom #allemannenhandinhand, a u znak podrške gay parovima.

Trend je nastao nakon što je banda napala gay par Jaspera Vernes-Sewratana i Ronnija Sewratan-Vernesa u Arnhemu, gradu na istoku Holandije. Prema policijskom izvještaju, par je napala grupa mladića sa kliještima. Dvojica napadača se nalaze u pritvoru, a četvorica su dala izjave.

Par je informisao javnost o napadu putem Facebooka i dobio je podršku od ljudi iz cijelog svijeta. Hashtag podrške pokrenula je Barbara Barend, osnivačica holandskog magazina.

"Mogu li muškarci, heteroseksualni i gay, cijelu ovu sedmicu da se drže za ruke?", tvitala je.

Odgovorili su političari, biznismeni, glumci, policajci i ostali. Led je "probio" dopremijer Holandije Lodewijk Asscher koji je postavio fotografiju na kojoj se držali za ruku sa kolegom iz Radničke partije Jeroenom Dijsselbloemom uz hashtag #allemannenhandinhand.

Od tada su se Holanđani koji se naalze širom svijeta priključili ovoj kampanji. Iako je Holandija bila prva zemlja na svijetu koja je 2001. godine legalizovala istospolne brakove, aktivisti kažu kako se ova nacija još nije oslobodila homofobije.

"Sedam od 10 LGBT osoba je kazalo kako se suočilo sa fizičkim i/ili verbalnim nasiljem zbog svog identiteta. Veliki broj učenika ove populacije ima problem u srednjim školama jer ih zlostavljaju, a stopa samoubistva je pet puta veća nego kod heteroseksualnih ljudi", upozorio je Philip Tijsma, menadžer za odnose s javnošću organizacije COC u Holandiji.