Ljubav i veze
35

Muškarce koji su izloženi stresu više privlače krupnije žene

Klix.ba
Muškarce koji su više izloženi stresu privlače krupnije žene, tvrde naučnici. Stručnjaci vjeruju da muškarce pod stresom više zanimaju žene poput plus size modela Ashley Graham nego vitke kao što je Rosie Huntington-Whiteley, jer mršavije žene izgledaju krhko.

Istraživanje Univerziteta St. Andrews iz Škotske pokazalo je da stres može promijeniti našu percepciju u samo nekoliko dana. Sudionicima 20-ih godina prikazano je pet žena, a oni su trebali odgovoriti koja od njih je najatraktivnija, odnosno, zatraženo je da ocijene njihov izgled tri puta u intervalima od oko tri dana između svake sesije. Muškarcima koji su proveli deset dana na intenzivnom treningu u vojnom kampu najprivlačnije su bile krupnije i mišićave žene. Oni su također naveli i da su bili izloženi stresu, fizičkom i mentalnom naporu.

Opušteni muškarci su pak preferirali mršavije žene.

"Muškarcima izloženim stresu privlačnije su jače žene jer su imali utisak da će one lakše preživjeti bolest ili se snaći u slučaju nedostatka hrane. To pokazuje da privlačnost ovisi od okruženja i situacije u kojoj se nalazimo", kazala je voditeljica istraživanja doktorica Carlota Batres.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Ethology vraćaju nas na teoriju da je mršavost znak bolesti.

"Osobe koje žive na mjestima gdje je život težak preferiraju krupnije žene. Čini se da su žene koje izgledaju jače privlačnije ukoliko se muškarci nalaze u teškoj situaciji", kazao je profesor David Perrett.