Tvrdnje psihologinje
0

Muška nevjera je dobra za brak

Sarajevo-x.com
Supruge bi trebale da nevjeru svojih muževa prihvate kao pokazatelja zdravog braka. Tako bar kaže Maryse Vaillant, jedna od najboljih psihologinja u Francuskoj.

Ona tvrdi da bi muškarcima trebalo prestati predbacivati zbog vanbračnih afera i da iste mogu pomoći da se poboljša bračna situacija. U njenoj novoj kontroverznoj knjizi "Men, Love, Fidelity", želja joj je bila da pokuša rehabilitovati nevjeru.

Istraživanje provedeno za potrebe ove knjige, pokazalo je da 39 posto Francuza varaju svoje žene.

“Većina njih to radi, ali ne zato što ne vole svoje supruge. Naprotiv, oni ih vole, ali trebaju prostor da odahnu. Za muškarce koji podržavaju monogamiju, nevjera je gotovo neizbježna“, rekla je Maryse za britanski list Telegraph.

Onog trenutka kad Francuskinje prihvate da je problem nevjere kulturološki, a ne prirodni, i da je ona esencijalno bitna za psihičko funkcionisanje pojedinih muškaraca, bit će im mnogo lakše, poručuje naučnica.

Sylvie Brunel, koja se nedavno razvela od Erica Bessona, francuskog ministra za imigracije, nije se složila s ovom teorijom. Napisala je knjigu u kojoj govori o njegovoj nevjeri, krizi srednjih godina i ostavljanju supruge zbog mlađe djevojke.

Iako se osjećala poniženom, smogla je snage da prizna da je prevarena i da je muževa nevjera trajala pet godina prije nego što su se vjenčali i 25 godina poslije stupanja u bračnu zajednicu.

Kako god, Maryse u svojoj knjizi insistira da vjernost nije dokaz ljubavi. Ona tvrdi da patološki monogamisti mnogo razmišljaju o potencijalnim ljubavnicama.

Bivši predsjednik Francuske Francois Mitterrand provodio je više noći s ljubavnicom Anne Pingeot nego sa suprugom. S ljubavnicom je imao i vanbračno dijete.