Analiza stručnjaka
618

Možete li se seksati za vrijeme koronavirusa: Koji su rizici i kako ostati siguran

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sada postoje samo četiri prihvatljiva razloga za izlazak iz kuće: kupovina osnovnih potrepština, jedan oblik vježbanja dnevno, medicinske potrebe ili odlazak na posao ukoliko ne možete raditi iz kuće.

Sastanak s dečkom s kojim ste se viđali teško da će se naći na popisu kao ni posjeta djevojci u večernjim satima u obližnjem stanu. I nemojte ni razmišljati o odlasku na sastanak, osim ako nije virtuelan.

Za neke je to najteži element ovog karantina za prihvatanje. Zapravo trenutno postoji gotovo toliko Google pretraga za "mogu li se seksati za vrijeme koronavirusa" koliko i savjeta o izolaciju.

Može se činiti neozbiljnim brinuti se za svoj seksualni život usred pandemije, ali ako nas je izolacija do sada išta naučila, potpuno je moguće biti u stanju stalne panike zbog sigurnosti svojih najmilijih, istovremeno osjećajući bijes zbog gubitka stvari poput slobode.

Ako već ne živite sa svojom drugom polovinom, vjerovatno je da "buljite u bure", nekoliko mjeseci bez seksa (osim ako ne planirate uspostaviti novu i uzbudljivu vezu s kućnom pomoćnicom). Što se tiče onih koji su već s nekim, barem se možete zabaviti dok ste u izolaciji.

Ako išta treba proći kroz Googleov pretraživač, čini se da postoji neznatna zbrka oko toga treba li se seksati za vrijeme koronavirusa ili ne, posebno ako neko od vas ima simptome.

Do danas, vlasti nisu objavile nikakve službene smjernice o seksu - ali je potegnuta šira temu odnosa. Američka doktorica Jenny Harries rekla je na konferenciji za novinare da je sada dobar trenutak da novi parovi "testiraju" vezu na način da se žive zajedno (zaista rizična igra).

Vladin savjet također predviđa da se svaki kontakt s ljudima koji ne žive u istom domaćinstvu treba odvijati držeći distancu od barem dva metra, a to uključuje i "partnere koji ne žive u zajednici", koji bi mogli prenijeti smrtonosni virus ako nastave posjećivati jedni druge.

Možete li imati seks tokom izbijanja koronavirusa?

Općenito, par koji živi zajedno može se seksati ako se oboje osjećaju zdravo, nisu u rizičnoj skupini i nisu stupili u kontakt s bilo kim ko ima simptome. Ako ste u grupi s visokim rizikom, savjetuje se drugačije. Ako živite s partnerom, dvije ste se sedmice ili više vremena samoizolirali i niko od vas ne pokazuje simptome ili niste stupili u kontakt s nekim ko ima - može, ali samo u tim uslovima.

Profesorica Claudia Estcourt, stručnjak iz Britanskog udruženja za seksualno zdravlje i HIV kaže:

"Sigurno je za ljude u istom domaćinstvu koji se već 14 dana samoizoluju da imaju seks. Ali zapamtite da svaki put kada neko izađe iz njihovog domaćinstva ta osoba ima šansu da se zarazi virusom. Morate nastaviti izolaciju od 14 dana ako neko od vas kontaktira s nekim ko je zaražen koronavirusom ili razvije simptome", pojasnila je ona.

Ako razmišljate o susretu s nekim da biste imali seks, nemojte. To je protivno naredbama o izolaciji. Kao što profesorica Estcourt kaže:

"Da biste se pridržavali savjeta za sprečavanje prenosa, vrlo je važno da jedini ljudi s kojima imate seks su oni koji žive u vašem domaćinstvu. Ne biste se trebali seksati ako to znači da morate kršiti smjernice", rekla je Estcourt.

Možete li se seksati ako jedan od vas ima koronavirus ili je stupio u kontakt s nekim ko ga ima?

Ako vi ili vaš partner pokazujete simptome, onda su šanse da će seks biti posljednja stvar na vašem umu. Groznica i suhi kašalj nisu baš afrodizijaci, navodi Telegraph.co.uk.

Ako vi, neko s kim živite ili neko s kim ste nedavno imali seks ima simptome, tada se trebate samoizolirati na 14 dana kako biste spriječili daljnje prenošenje. To znači da nema fizičkog kontakta, što očito uključuje i seks.

Profesorica Estcourt kaže: "Znamo da se COVID-19 prenosi najlakše između kontakata u kući. Prenosi se putem kapljica i površina koje su prljave. Velike su šanse da, ako ste u istom domaćinstvu, obolite od COVID-19 uobičajenim aktivnostima u domaćinstvu nego seksom, jer se svakodnevni kontakti stalno odvijaju. Međutim, bilo bi pošteno pretpostaviti da ljubljenje predstavlja visoki rizik od prenošenja. A ako se neko samoizolira, jer pokazuje simptome ili je potencijalno bio izložen virusu, tada uopće ne bi trebao imati seks", pojasnila je ona.

Je li koronavirus seksualno prenosiv?

Virus se prvenstveno širi dišnim kapljicama. Iako ne postoje dokazi da se on može prenijeti genitalnim sekretima, može se širiti i pljuvačkom, tako da ako vi ili vaš partner pokazujete simptome ili ste stupili u kontakt s nekim ko jeste, tada se ne seksajte.

Dr. Carlos E. Rodríguez-Díaz, vanredni profesor prevencije i zdravlja u zajednici na Univerzitetu George Washingto, rekao je za The Telegraph:

"Nema dokaza da se koronavirus može prenijeti spolnim odnosom, bio vaginalni ili analni. Međutim, ljubljenje je vrlo uobičajena praksa tokom seksa, a virus se može prenijeti tako. Dakle, virus se može prenijeti i ljubljenjem".

Kako mogu imati seks kad se sam izoliram?

Kratki odgovor je nikako. Vlasti su nas izolovale kako bi zaustavila širenje ovog smrtonosnog virusa. I to jasno ima prednost nad vašim seksualnim životom. Ali nije sve izgubljeno - Internet nam pruža obilje načina da zadovoljimo svoje potrebe sa sigurne udaljenosti. Aplikacije za druženje potiče korisnike da uživaju u njegovom načinu video chatova, gdje možete imati virtualni sastanak. Uspostavite vezu i započnite s istraživanjem mogućnosti virtuelnog seksa. Sexting, erotski videopozivi i glasovne bilješke - očekuje vas hrabar novi svijet virtualnog užitka.

I zapamtite: održavajte svoje seksualne igračke čiste kao ruke i površine koristeći sapun i vodu.