Tvrdnje psihologa
13

Mladi muškarci ipak teže ka intimnosti sa jednom osobom

Klix.ba
Djevojke od malih nogu uče da muškarci žele samo jednu stvar, a to nisu lijepe oči ili karakter. Međutim, nova knjiga otkriva da Kazanovin kompleks nije ništa drugo do duboko ukorijenjeni mit.

Knjiga "Challenging Casanova: Beyond the Stereotype of the Promiscuous Young Male" opovrgava ideju da svi muškarci žele imati veliki broj seksualnih partnerica. Umjesto toga, autor knjige iznosi ideju da mladi muškarci u istoj mjeri kao i žene teže ka intimnosti sa jednom osobom.

Andrew Smiler, autor knjige i profesor psihologije, je rekao: "Mit o Kazanovi je toliko duboko ukorijenjen da ljudi vjeruju da su mladi muškarci koji tvrde da više žele ozbiljnu vezu nego neobavezni seks ili veoma rijetki ili lažu".

Ovu ideju o promiskuitetnim muškarcima, koja se u većini slučajeva prenosi sa roditelja na djecu, podržavaju i medijske priče o nevjernosti javnih ličnosti. Ideja da muškarce pokreće evolucijski imperativ o širenju svog sjemena je dovela do toga da žene počnu vjerovati u mit o slabosti muškaraca prema seksu te da koriste sumnjivost i cinizam kao odbranu protiv neizbježnog razočarenja.

Međutim, kako Smiler tvrdi, mladi muškarci se mogu podijeliti u tri kategorije, a onu najbrojniju čine oni koji žele seksualne veze sa samo jednom partnericom. Mali procent mladih muškaraca spada u ostale dvije grupe koje predstavljaju one koji žele imati što više partnerica i one koji se svojevoljno uzdržavaju od seksa do stupanja u brak.

Smiler ovu promjenu pripisuje činjenici da je danas mnogo češća pojava da muškarci u svom društvu imaju i određeni broj žena koje smatraju samo prijateljicama. Kako kaže Smiler, to mijenja mlade muškarce i njihov stav prema seksualnim izborima nabolje.