Ljubav i veze
0

Mitovi o braku

Sarajevo-x.com
Postoje brojni mitovi o braku i savjeti o tome kako bračnu zajednicu održati funkcionalnom i uvijek ispunjenom srećom i ljubavlju. Terapeutkinja Dale Atkins smatra da postoje i neka pogrešna uvjerenja o braku i mitovi koji mogu pokolebati ljubavnu vezu.

Supružnik vam je najbolji prijatelj

Ukoliko mislite da vam je partner najbolji prijatelj, onda ćete, prema riječima Dale Atkins, naposljetku doživjeti veliko razočarenje. Bez sumnje, tokom godina razvit će se sjajno prijateljstvo između vas i osobe s kojom ste u braku, ali bračni drug ne mora nužno biti vaš najbolji prijatelj. Važno je i u braku imati vlastiti život i prijatelje kako biste i sa partnerom uspostavili zdrav odnos koji traje.

Nemojte zaspati ako ste ljuti jedno na drugo

Ukoliko ste se posvađali sa partnerom važno je da istog trenutka kažete šta vam smeta i zašto ste ljuti, ali nije od krucijalne važnosti da se istu noć pomirite. Izbacite sav gnjev iz sebe i lezite spavati. Sutra će stvari izgledati mnogo drugačije i lakše ćete oprostiti jedno drugom. Pritisak o pomirenju prije spavanja može samo više ugroziti vaš odnos jer ste ljuti i niste spremni za pomirenje.

Ne brinite se ukoliko ne upražnjavate seks sa partnerom

Iako se svaki brak razlikuje, seks je jedna od osnova na kojoj počiva. Ne morate imati seksualne odnose svaku večer, ne mora tome prethoditi neka romantična večera ili slično, ali važno je da želite jedno drugo i da udovoljite i zadovoljite jedno drugo. Ukoliko seks prestane biti dio vaše veze, onda trebate ozbiljno porazgovarati.

Djeca će vas zbližiti

Djeca mogu učvrstiti jedan brak, ali dijete neće učiniti da partner koji više ne želi biti u braku zbog bebe ostane sa vama. Dijete rađa nove emocije i istovremeno donosi nove obaveze. Organizacija i način snalaženja u novoj situaciji pokazat će vam koliko se možete osloniti jedno na drugo i koliko podršku u partneru zapravo imate.