Stop stigmatizaciji
3

Ljudi sa spolnim bolestima sada mogu pronaći životne partnere

Klix.ba
Oboljeli od spolno prenosivih bolesti često su suočeni sa društvenim odbacivanjem te im je teško pronaći partnere. Web-stranice specijalizirane za spajanje osoba sa istim infekcijama ponudile su odlično rješenje.

Najveći problem oboljelih od herpesa ili HIV-a je društvena stigmatizacija, a kada dođu do traženja životnog partnera, situacija postaje još teža. Mnogi bivaju odbijeni čim kažu istinu o svom zdravstvenom stanju.

Britanska stranica Positive Singles je samo u prošloj godini privukla 30 hiljada članova iz Ujedinjenog Kraljevstva te više od 100 hiljada članova iz cijelog svijeta. Druga stranica, DatePositive, ima više od šest hiljada profila, a svojim korisnicima omogućava da pronađu partnere sa bilo kojom spolno prenosivom bolesti. Stranice kao što su H-YPE ili H-Date usmjerene su na korisnike sa najčešćim oblicima spolno prenosivih bolesti, poput herpesa i HPV-a.

"Ukoliko ste tek saznali da imate herpes ili HPV i osjećate se kao da je vaš život završen, mi smo tu da vam dokažemo da nije. Zapravo, to je novi početak", piše na stranici H-YPE.

Kada se registruju na ovim stranicama, korisnici unesu dob i seksualnu orijentaciju. Nakon toga mogu tražiti ljude sa specifičnim zdravstvenim stanjima.

Rast broja ovih stranica proporcionalan je rastu oboljelih od spolno prenosivih bolesti. Na njima korisnici imaju priliku otvoreno pisati o svojim osjećanjima i stanju, a tu je i osjećaj zajednice i podrške. Također, neke stranice nude i mogućnost online savjetovanja.