Istraživanje
6

Korištenje kondoma ne umanjuje užitak

Klix.ba
Istraživanje urađeno na Univerzitetu u Indiani je pokazalo da korištenje kondoma tokom seksa ne umanjuje užitak kod muškaraca i žena.

Naučnici su putem ankete ispitali muškarce i žene starosne dobi od 18 do 59 godina, a većina njih je seks sa zaštitom opisala kao ugodan i vrlo uzbudljiv. Ispitanici su na isti način opisali i seks bez zaštite.

Istraživanje je također pokazalo i da muškarci nemaju problema sa održavanjem erekcije prilikom korištenja kondoma. Pored toga, većina žena tokom seksa nije osjećala razliku u zavisnosti od toga da li se na kondomu nalazi lubrikant ili ne, prenosi Daily Mail.

Istraživanje je urađeno sa ciljem shvatanja kako ljudi prave izbore među raznim proizvodima te kako ti proizvodi doprinose sigurnosti i ugodnim aspektima tokom seksualnih iskustava.

"Sakupljanje informacija vezanih za kondome je relevantno. Shvatanje načina korištenja kondoma pruža ekspertima priliku da educiraju osobe koje se ne osjećaju ugodno kada koriste kondome i koje su zbog toga izložene raznim zdravstvenim rizicima", kazao je Irwin Goldstein, urednik magazina The Journal of Sexual Medicine.

Dr. Debby Herbenick sa Univerziteta u Indiani je rekla da će istraživanje pomoći u borbi protiv seksualno prenosivih bolesti, kao što su klamidija, HIV i sifilis, te u borbi protiv neželjenih trudnoća.