Mjeseci stidljivosti
9

Koliko je potrebno muškarcima i ženama da budu potpuno opušteni u vezi

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Od prve zajedno provedene noći do prvog izjavljivanja ljubavi postoje brojni pokazatelji kojima se služimo kako bismo napravili procjenu napretka romantičnog partnerstva. Nedavno istraživanje pokazalo je koliko vremena zaista treba da se partneri osjećaju potpuno opušteno u vezi.

U istraživanju koje je predvodila organizacija Mattress Advisor anketirano je hiljadu ljudi i na velikom broju ispitanika dokazano je kako partneri u vezi imaju poprilično veliki međusobni jaz kada je riječ o otvorenom iskazivanju emocija.

Primjerice, muškarcima je potrebno oko 2,8 mjeseci da se počnu osjećati ugodno dok spavaju goli sa svojom partnericom, dok su žene dosta opuštenije i smatra se da im je potrebno nešto više od mjesec dana.

Također, muškarcima je u prosjeku potrebno oko 3,4 mjeseca da počnu nositi zubni aparatić noću, dok je ženama u prosjeku potrebno čak 8,8 mjeseci.

Za opuštenu šetnju spavaćom sobom muškarcima je u prosjeku potrebno 2,8 mjeseci, a ženama 3,9 mjeseci.

Podudaranje između muškaraca i žena prisutno je u pogledu osjećaja prijatnosti kada je riječ o hrkanju tokom spavanja, naime i muškarcima i ženama je potrebno 4,7 mjeseci da im postane potpuno svejedno da li hrču tokom spavanja ili ne.

Istraživanje je pokazalo da je pripadnicima oba spola najviše trebalo da se potpuno opuste u "ispružanju ispred svog partnera". Muškarcima je trebalo 7,1 mjeseci da bi se opustili, a ženama čak 10,7 mjeseci.