Ljubav i veze
0

Koju kontracepciju koristite?

Klix.ba
U prirodnu kontracepciju se pouzda trećina mladih žena. Svaka peta žena koja praktikuje ovakvu metodu će zatrudnjeti, ali i dalje se na nju oslanja veliki broj parova jer im je to najjednostavnije, ali i najjeftinije.

Prirodna kontracepcija, bez zaštite, kod mlađih generacija još uvijek je popularna, iako se velik broj puta pokazala potpuno nepouzdanom, pokazala je nova američka studija. Prema njoj, 31 posto djevojaka u dobu od 15 do 24 godine koristi tzv. prirodnu metodu kontracepcije ili metodu prekinute ejakulacije, piše Daily Mail.

Među ženama koje su se oslanjale na takvu metodu kontracepcije, 21 posto je zatrudnjelo, dok je kod žena koje koriste kondome, pilule ili druge oblike kontracepcije njih 13 posto ostalo u drugom stanju.

"Za jedan dio žena sigurniji oblici kontracepcije zahtijevaju preveliko angažovanje i prethodno planiranje, pa im je draža prirodna metoda", kaže doktorica Kari Braaten, ginekologinja iz Ženske bolnice u Bostonu.

Dodaje kako velik broj žena danas i dalje ne poznaje svoj menstrualni ciklus i vjerovatnoću začeća kao i da je oslanjanje na prirodnu kontracepciju vrlo riskantno.