Ljubav i veze
44

Koji su to parovi najsretniji u svojim vezama?

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Kako da znate da ste u vezi sa pravom osobom kojom biste trebali posvetiti svoj život?

Naravno, na ovo utječe dosta faktora. Ipak, istraživači su otkrili neobičan indikator koji razlikuje parove koji su idealni za brak od onih koji to nisu: posvećeni parovi se zapravo vrlo detaljno sjećaju svoje prošlosti i detalja svoje veze, za razliku od onih koji nisu toliko posvećeni jedno drugome.

Nedavna studija sa Univerziteta u Illinoisu pratila je 232 heteroseksualna para kroz period od devet mjeseci kako bi vidjeli koliko detaljno se sjećaju određenih faza njihove veze. Svakog mjeseca, svako od njih je morao naznačiti svoje "šanse za brak" sa tom osobom cifrom od 0 do 100, davši do znanja koliko je njihova veza napredovala ili nazadovala.

Kroz period od devet mjeseci, većina parova je prijavila progres i zadovoljstvo svojom vezom, čak i ako nije bilo tako, a istraživači su primijetili da se oni koji su bili zadovoljniji svojom vezom, zapravo više sjećaju zajedničke prošlosti i detalja svoje veze.

U prilog ovom otkriću idu i rezultati jedne nove studije koja je pokazala šta to veze na daljinu čini uspješnima – parovi koji se nalaze u vezama na daljinu su više u stanju fokusirati se na pozitivna zajednička sjećanja i uspomene, kao i podijeliti to ponovo jedni sa drugima.

Studija je ispitala 533 osobe koje su u vezi bile zadnjih šest mjeseci, a trenutno su u vezama na daljinu u kojima su udaljeni stotinama kilometara jedno od drugoga. Oni parovi koji su bili spremniji da se prisjećaju i govore o lijepim zajedničkim uspomenama bili su pozitivniji u vezi svog odnosa generalno

Ljudi generalno imaju prilično kratke reakcije na pozitivne i sretne događaje, budući da se ubrzo moraju vratiti svojoj dnevnoj rutini, dok parovi koji se nalaze u vezama na daljinu zapravo nemaju izbora i te događaje proživljavaju uvijek ispočetka, budući da nisu u mogućnosti da stvaraju nove.

Poenta je – čak i ako živite u istom gradu (pogotovo ako živite u istom gradu), da odvojite malo vremena kako biste se prisjetili svih lijepih stvari koje vas vežu za tu osobu i sretnih trenutaka koje ste prošli skupa.