Koja je prosječna veličina penisa: Istraživanja nude različite odgovore

Koja je prosječna veličina penisa: Istraživanja nude različite odgovore
102
M. N.
29.11.2019. u 21:08
237
komentara
102

dijeljenja
Koja je prosječna veličina penisa: Istraživanja nude različite odgovore Ilustracija: Shutterstock
Mnogi naučnici i istraživači pokušali su odgovoriti na pitanje mnogih žena i muškaraca - Koja je prosječna veličina penisa?
Portal Medical News predstavio je kompilaciju svih naučnih studija o veličini penisa koja može pomoći u dobijanju odgovora.

S obzirom na sve veću prisutnost besplatne i lako dostupne pornografije na internetu te porast agresivnih kampanja firmi koje obećavaju povećanje penisa, lako je shvatiti zašto je istina o dužini i opsegu muških genitalija mogla postati nepoznanica. Možda zato i ne čudi činjenica da je povećana anksioznost kod muškaraca zbog njihove muškosti.

Kada je penis premali?U istraživanju objavljenom u Žurnalu Urologija analizirane su veličine penisa 80 fizički prosječnih muškaraca. Penisi su im mjereni prije i nakon erekcije izazvane lijekovima. Zaključili su da se samo muškarci koji imaju dužinu manju od četiri centimetra kada je penis u stanju mirovanja, ili u erekciji manju od 7,5 centimetara, mogu smatrati kandidatima za povećanje penisa.

Koja je normalna ili prosječna veličina penisa?Istraživači iste studije navode kako je prosječna veličina 8,8 centimetara u stanju mirovanja i 12,9 centimetara u stanju erekcije. Otkriveno je i to da veličina penisa u stanju mirovanja nije povezana s veličinom penisa u stanju erekcije.

Kako bi se otkrilo koliko penis može narasti, urađeno je istraživanje na 200 turskih muškaraca i utvrđeno je da se to ne može predvidjeti na osnovu veličine penisa u stanju mirovanja.Američka studija koja se oslonila na rezultate 1.600 Amerikanaca koji su sami mjerili veličinu penisa utvrdila je kako je prosječna veličina penisa u stanju erekcije 14,2 centimetra, obim oko 12,2 centimetra. U studiji se dodaje da na dimenzije penisa u stanju erekcije mogu utjecati način na koji se muškarac uzbudi i da li muškarac koristi stimulaciju rukom. Dali su i savjet muškarcima kako da izmjere veličinu penisa. Potrebno je da linijar postavile u prepone i mjerite od baze penisa do vrha.

Ženama je manje bitna veličina nego muškarcimaČini se da je zabrinutost muškaraca da li veličina penisa zadovoljava želje žena uglavnom pogrešna. Ovome doprinosi i to što iz vlastite perspektive muškarca njegov penis izgleda manji nego kada ga neko drugi posmatra sa strane.

U studiji koja je objavljena u britanskom Žurnalu urologije navodi se kako je 85 posto žena zadovoljno veličinom i proporcijama partnerovog penisa, što je mnogo više u odnosu na procenat muškaraca. Čak 45 posto njih vjeruje da imaju mali penis. Dok muškarci više brinu o dužini, žene više brinu o obimu.

U studiji u kojoj je učestvovalo 50 seksualno aktivnih žena navodi se kako je devet od 10 žena kazalo da im je obim penisa važniji za seksualnu satisfakciju od dužine.

Žene ne žele muškarce s velikim penisom

Studija objavljena u žurnalu Plos One u novembru 2015. godine imala je novi pristup gdje su ženama prikazivali 33 veličine penisa u 3D modelima. Trebale su da izaberu najpoželjniju veličinu. Žene su u većini slučajeva izabrale modele koji su vrlo malo iznad prosječne veličine penisa.

Mali utjecaj pretilosti na veličinu penisaStudija koja je rađena u Saudijskoj Arabiji pokazala je da BMI indeks ima malu povezanost s dužinom penisa u stanju erekcije. Penis se može učiniti kraćim ako je osoba deblja, ali u suštini to nije tako. Također, muškarcima je poručeno da ne moraju brinuti da li će se njihov penis smanjiti tokom godina. Razlika između muškaraca u 70-im i 20-im bila je manja od jednog centimetra.
Prijavi grešku


Komentari (237)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...