Drugačija tumačenja
0

Kakvu ulogu igraju mašta i radoznalost u postizanju seksualnog zadovoljstva

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najnovije istraživanje pruža dokaz da svijest o fizičkim senzacijama, spremnost za probavanje novih stvari i psiha igraju važnu ulogu u zadovoljavajućem seksualnom odnosu. Otkrića su pojašnjena u časopisu Sexual and Relationship Therapy.

"Zainteresovala sam se za ovu temu prije pet godina kada sam počela više izučavati o pozitivnoj psihologiji. Ranije, moj se rad fokusirao na liječenje problema odnosa, seksualne disfunkcije i traume. Često sam imala klijente koji su, uprkos ispunjavanju svojih primarnih terapijskih ciljeva, željeli svoj seksualni život prebaciti na viši nivo", objasnila je autorica studije Emily Jamea, seksualna terapeutkinja, prenosi Psypost.org.

U svojoj novoj studiji Jamea je ispitala 195 sudionika, koji su imali 25 godina ili više, o njihovom načinu vezivanja, senzualnosti, mašti, radoznalosti i seksualnom zadovoljstvu. Svi sudionici bili su u vezi najmanje 18 mjeseci, nisu imali djecu mlađu od jedne godine i u grupi nije bilo žena u drugom stanju.

Istraživačica je otkrila da su senzualnost, znatiželja i mašta pozitivno povezani sa seksualnim zadovoljstvom onih koji imaju sigurnu vezu, ali ne i među onima koji imaju nestabilnu vezu.

Jamea je također podijelila učesnike u dvije grupe: one s natprosječnim seksualnim zadovoljstvom (optimalno) i one sa seksualnim zadovoljstvom ispod prosjeka (premaptimalno). Među optimalnim sudionicima senzualnost i mašta su bili povezani sa seksualnim zadovoljstvom. Među ovim drugim sudionicima, ni senzualnost, mašta niti znatiželja nisu bili povezani sa seksualnim zadovoljstvom.

"Rođeni smo senzualni, znatiželjni i maštoviti. Stoga je stvar učenja kako se ponovo povezati s onim što već postoji, za razliku od stvaranja nečega što ne postoji", rekla je Jamea.

Studija, kao i sva istraživanja, uključuje neka upozorenja. Naprimjer 81,5% sudionika bile su žene.

"Veliki postotak mog uzorka identificiran je kao ženski pa bi bilo zanimljivo prikupiti više podataka o muškarcima. Započinjem naknadnu studiju koja će uključivati više otvorenih intervjua i ispitati kvalitet suprotnog spola", rekla je Jamea.