Ljubav i veze
0

Kako tražiti oprost nakon prevare

Sarajevo-x.com
Poznato je da do prevara u ljubavnim vezama može doći. Jednom kada do prevare dođe i kad osoba koja je prevarila partnera poželi ispričati se za učinjeno i tražiti da mu/joj se oprosti, nastaju problemi. Ovaj put donosimo listu savjeta, koje smo za vas pronašli na internetu, koji će vam pomoći da otvoreno, bez straha pristupite partneru i objasnite šta se tačno desilo.

Biti iskren

Važno je ostati iskren. Nikako ne treba pokušati umanjiti značaj prevare i reći polovičnu istinu. Takav postupak samo može naljutiti osobu. Objasnite joj da znate da ste pogriješili i da se želite iskupiti.

Ostaviti prostora partneru

Partnera treba ostaviti na miru nakon početnog šoka izdaje. Ostavite mu/joj prostora da se isplače, pobjesni ili, kako već, drugačije da reaguje. Partneru potom dajte dovoljno vremena da smireno razmisli o svemu.

Razumjeti partnerovo ponašanje

Nastojte razumjeti da partner možda nije u stanju razgovarati s vama i prihvatiti šta ste mu/joj učinili. Nekad je potrebno nakratko se rastati od partnera prije nego što se učini sljedeći korak.

Ništa ne skrivati od partnera

Pokušajte ne ništa više ne tajiti partneru. Neka vas “čita” kao otvorenu knjigu. Potrebno je vrijeme da se vrati izgubljeno povjerenje. Tajiti stvari od voljene osobe može rezultirati apsolutnim gubljenjem povjerenja partnera.

Obećati da je okončana afera

Obećajte partneru da ste okončali svaku vezu sa ljubavnikom/-com. Ako je nužno, promijenite poslove, telefonske brojeve i sve drugo što je neophodno kako biste održali distancu od osobe s kojom ste prevarili voljenu osobu.

Ne požurivati odluke partnera

Uzmite koliko god je potrebno vremena kako bi se povratilo izgubljeno povjerenje. Vašem partneru će možda biti potrebno mnogo vremena da se oporavi od vaše izdaje. Ukoliko budete požurivali odluke koje partner treba donijeti, pogoršat ćete postojeće stanje. Tražite od partnera da vam oprosti nevjeru, ali nemojte očekivati da se to desi odmah.