Ljubav i veze
0

Kako spriječiti ljubomoru u vezi?

Sarajevo-x.com
Ništa ne može brže ubiti zdravu i obećavajuću vezu kao ljubomora. To je strah koji baca sjenu na sve pozitivne strane veze, a negativne uvećava do nesagledivih razmjera. Ukoliko ste skloni ljubomori u vezi, veća je vjerovatnoća da je problem u vama, a ne u osobi s kojom ste.

Volite sebe

Nesigurnost je osnova za ljubomoru. Osoba koja sebe voli, ali istovremeno shvata i primjećuje svoje nedostatke neće imati problema s ljubomorom. Svoje sumnje ćete prenijeti na partnera/partnericu pa će oni, čak i ako o tome nisu ranije razmišljali, sada sigurno početi.

Izliječite svoje rane

Ako ste u prošlosti patili zbog ljubavi, to ne mora značiti da će vam takva biti i budućnost. Naravno, ako privlačite određen tip osoba koji vas uglavnom povrijede, onda je vrijeme da promijenite ciljnu grupu. Ipak, ne živite u prošlosti. Zaboravite loše stvari - zbog sebe. Nastavite živjeti punim plućima i ne mislite na loše stvari, prije nego vam počnu uništavati vezu.

Vjerujte sebi

Veza podrazumjeva rizik jer nikada ne možete igrati na sigurno. To znači da morate naučiti vjerovati u svoje odluke i u svog partnera. Morate biti sigurni samo u jedno - da ćete biti voljni rješavati probleme koji vam se nađu na putu. A ako vas neko i povrijedi, preći ćete preko toga. Tako uvijek bude.

Ne uspoređujte se s drugima

Osim nesamopouzdanja, uspoređivanje s drugima je nejveća greška koju možete uraditi. Istina, ljudi su po prirodi kompetitivni i zato se vole uspoređivati s drugima, ali misliti da je nečije veće, manje ili duže nužno i bolje samo će vam razoriti vezu. Volite sebe i budite sigurni da i vam neko na nečemu zavidi. I neka vam to posluži kao utjeha.

Fokusirajte se na ono što jeste

A ne na ono što biste mogli biti. Ljubomora je uglavnom strah od nečega što bi se moglo dogoditi. U vezi ljubomorni ispadi su uglavnom momenti kada se osjećate loše i mislite o sebi loše pa pokušavate tražiti potvrdu kod partnera. To nekada i nije loše, ukoliko o tome pričate s voljenom osobom, a ne pravite ljubomorne scene. Važno je ono što jeste, a ne ono što vi mislite da biste trebali biti.

Vjerujte svom partneru

Vrlo je vjerovatno da će vas voljena osoba prevariti ili ostaviti ukoliko joj ne vjerujete. Nepovjerenjem ćete samo odbiti ljude od sebe. Zdravo je imati određenu dozu rezerve jer ćete se time psihološki pripremiti za negativan događaj, ali bez prestanka strepiti hoće li vas neko prevariti - pogubno je za vezu.