Ljubav i veze
12

Kako se ponašamo na Facebooku nakon prekida ljubavne veze?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sa prekidom ljubavne veze svako od nas se nosi na svoj način, no sudeći prema novoj studiji objavljenoj u američkom žurnalu Social and Personal Relationships, generalno smo prilično zreli nakon prekida.

Istraživači su ispitali 200 mladih odraslih osoba o tome na koji se način nose sa prekidom ljubavne veze i kako to utječe na njihove aktivnosti na Facebooku, javlja Science of Relationships.

Čak 28 posto ispitanika kazalo je kako se nakon prekida na određen period distanciraju od Facebooka i provode dosta manje vremena na ovoj društvenoj mreži.

Procenat od 23 posto mijenja svoj status iz "u vezi" u "slobodan", "komplikovano je" ili pak u potpunosti ukloni informacije o statusu veze sa Facebooka.

Deset posto ispitanika i dalje ostaje na Facebooku kako bi uhodili svoje bivše i pratili svaki njihov korak. Devet posto jednostavno izbjegava posjećivati profil bivšeg partnera ili koristi opciju unfollow.

Osam posto njih ne mijenja ništa i nastave se ponašati kao i dok su bili u vezi. Četiri posto ljudi piše jako tužne statuse, isti toliki procenat blokira ili iz prijatelja izbriše bivše, a četiri posto piše i postavlja fotografije sa novih mjesta i u društvu novih ljudi.