Stručnjaci savjetuju
3

Kako razgovarati s partnerom o zamrzavanju jajnih ćelija i problemu s plodnošću

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sve više parova se suočava s problemima u vezi s plodnošću. Nakon nekoliko godina bezuspješnog pokušavanja da prirodnim putem dobiju dijete, na kraju ipak odluče pokušati medicinski potpomognutu oplodnju.

Iako se vjeruje da se kraj rodnih godina kreće u dobi od 40 do 44 godine, stopa plodnosti se povećala za žene starije od 40 godina.

Ono što je činjenica jeste da plodnost žena počinje znatno opadati u dobi od 35 do 39 godina, a i muškarci imaju biološki sat pa zbog toga zabrinutost zbog plodnosti ne bi trebala pasti isključivo na ženska ramena.

Ako je začeće nešto što vam je izuzetno važno u budućnosti, razgovor s partnerom je od presudne važnosti.

"Razgovor o plodnosti može biti velika provjera dobrog odnosa među partnerima koji je utemeljen na zajedničkim životnim ciljevima. Rješavanje ovog problema može zbližiti par i pomoći da se vaš odnos digne na viši nivo", rekao je direktor klinike za medicinski potpomognutu oplodnju u New Yorku Joshua U. Klein.

Stručnjaci za plodnost dali su nekoliko savjeta kako da razgovarate s partnerom o ovoj temi.

Prvo što trebate učiniti jeste provjeriti svoju plodnost (AMH testom) kako biste stekli bolji uvid u svoje reproduktivno zdravlje. Tada ćete shvatiti koliko imate jajašcadi za oplodnju i koliko bi bila uspješna medicinski potpomgnuta oplodnja u budućnosti.

Kada budete imali uvid u svoje reproduktivno zdravlje, morate odlučiti o načinu liječenja neplodnosti i o tome razgovarati sa svojim životnim partnerom.

Budite spremni na edukaciju. U svijetu je obrazovanje o reproduktivnom zdravlju uglavnom usmjereno na kontracepciju i sprečavanje neželjene trudnoće. Iako je i ova vrsta edukacije itekako korisna, često se izbjegava govoriti o plodnosti, neplodnosti i biološkom satu.

"Ovaj nedostatak svijesti direktno potiče anksioznost i strah kada se treba govoriti o plodnosti, starosti i planiranju porodice", rekao je Klein.

Kazao je kako se zajedno s partnerom trebate edukovati o tome šta zapravo znači čuvanje jajnih ćelija te da mu trebate objasniti da njihovo čuvanje ne znači da odmah želite djecu, već u budućnosti.

"Bez obzira na partnerovu reakciju, ovaj razgovor može biti itekako produktivan jer ćete znati koji su partnerovi stavovi o stvaranju porodice te imate li uopće budućnosti s njim", kazala je porodična terapeutkinja Andrea Bryman.

Ona savjetuje da s partnerom razgovarate direktno i bez okolišanja. Ukoliko vam je neugodno pokrenuti ovaj razgovor, upotrijebite primjer prijateljice koja je zamrznula jajne ćelije. Partner mora znati da su stvaranje porodice i liječenje neplodnosti uobičajne teme.

U razgovoru uvijek koristite termin "mi", a ne "ja". Obično i muškarci i žene odgađaju porodicu zbog karijere. Zbog toga odgovornost nije samo na vama. Uvijek govorite u množini, jer oboje učestvujete u odlukamo o planiranju porodice.

Osim toga i muškarci su ti koji mogu biti neplodni te također moraju raditi test plodnosti i liječiti se na vrijeme.