Ljubav i veze
0

Kako prepoznati ko želi ljubav a ko seks

Sarajevo-x.com
Pripadnici suprotnog spola mogu prepoznati kada druga osoba želi samo avanturu za jednu noć ili ozbiljniju ljubavnu vezu, jednostavnim promatranjem njenog lica, otkrili su u srijedu britanski naučnici.

Istraživanje naučnika sa univerziteta Durham, St. Andrews i Aberdeen pokazalo je da žene u muškarcima blažih crta lica vide osobe koje nemaju ništa protiv ozbiljne ljubavne veze.

Muškarci sa četvrtastom vilicom, velikim nosom i sitnim očima obično odaju dojam osobe koja samo želi zadovoljiti svoju požudu, a ne želi ljubav.

Oko 700 heteroseksualnih osoba je učestvovalo u ovom zanimljivom istraživanju, koje pokazalo i da su žene, koje su otvorene za kratke seksualne avanture, obično i atraktivnije. Naime, obično imaju krupne oči i pune usne, poput hollywoodske ljepotice Angeline Jolie.

Utvrđeno je i da su žene najčešće bile zainteresirane za muškarce koji su odavali dojam osobe spremne za ozbiljnu ljubavnu vezu.

Novom studijom su potvrđene ranije studije u kojima je dokazano da muževnije muškarce žene smatraju osobama koje će vjerovatno biti nevjerne i loši roditelji.

"Ovi rezultati pokazuju da su početni utisci jedan od načina procjene potencijalnih partnera (ili potencijalnih rivala), kada ih prvi put upoznajemo", pojasnila je za Reuters Lynda Boothroyd sa Univerziteta Durham.