Ljubav i veze
0

Kako prekinuti zaruke

Sarajevo-x.com
Nikad nije lako prekinuti dugu vezu, posebno ukoliko su partneri imali na umu provesti život zajedno. U svakom slučaju, prekinuti zaruke kad shvatite da vaša veza nema budućnosti, može oba parntera spasiti od boli, kasnije izazvane razvodom. Na Internetu smo za vas pronašli načine kako da na vrijeme prekinute zaruke i kako da trajno ne naškodite ni partneru ni sebi.

Vratiti prsten nazad

Slijedite pravilo koje se tiče prstena. Etiketa ponašanja zahtijeva da se prsten vrati nazad bez obzira ko raskida zaruke. Zakoni nekih američkih država nalažu od osoba koje su primile prstenje da ih po okončanju zaruka vrate. Druge države vode računa o situaciji u kojoj se muškarac našao u vrijeme raskida, a neke zemlje odlučuju o vlasništvu prstena na osnovu toga ko je okončao zaruke. Ukoliko je osoba, koja je primila prsten, okončala zaruke, ona prsten mora vratiti nazad. U ostalim slučajevima, ta osoba ga ima pravo zadržati. Svakako je najbolje vratiti prsten nazad. Održati razgovor pristojnim

Budite pristojni i iskreni, ali nikako grubi. Osoba može izvuči lekciju iz novonastale situacije i primijeniti je na buduće veze.

Izabrati pravo mjesto

Važno je izabrati prikladno mjesto za prekid veze. Nikad ne prekinite zaruke putem telefona ili na isuviše javnom mjestu. Izaberite mjesto odakle oboje možete otići onog trenutka kada se razgovor završi. Ukoliko živite zajedno, dogovorite se da ćete npr. vi živjeti privremeno s prijateljem ili nekim drugim dok ne odlučite ko će iseliti iz stana.

Izabrati pravo vrijeme

Itekako je bitno odabrati pravo vrijeme kad ćete prekinuti vezu. Ne birajte vrijeme praznika. Ako je ikako moguće, gledajte za prekinete zaruke sredinom sedmice. Posao može privremeno preusmjeriti misli osobe sa veze na druge aktivnosti.

Detaljno isplanirati šta reći

Planirajte kako ćete što efektivnije iskomunicirati svoju odluku. Pokušajte ne zaplakati, također ne pokazujte da se osjećate olakšano. Potrudite se ostati što neutralniji u trenucima prekida.

Nazvati ili mailom obavijestiti druge

Važno je obavijestiti druge o prekidu. Nikako nemojte slati isti mail svima. Neophodno je da su i druge osobe, bilo prijatelji ili rodbina pravovremeno obaviješteni o prekidu.