Ljubav i veze
0

Kako postati intimniji sa partnerom

Sarajevo-x.com
Postoje različiti tipovi intimnosti među ljubavnim partnerima. Na internetu smo za vas pronašli koje su to različite vrste međusobne povezanosti. Uz to slijede savjeti kako partneri trebaju izgrađivati i njegovati svaki od tipova intimnosti.

Intelektualna intimnost

Ovdje se ne radi samo o diskutiranju o visoko intelektualnim temama. Važno je razmjenjivati misli. Mogu to biti različite misli o hrani, finansijama, zdravlju, politici. One otkrivaju ono što se vrzma po glavama partnera tokom dana.

Emocionalna intimnost

Osjećaji su spontani, emocionalni odgovori na ono što upijamo posredstvom svih pet čula. Kada dijelimo emocije sa partnerom, izazvane najčešće događajima izvana, mi izgrađujemo emocionalnu intimnost.

Duhovna intimnost

Jednu od najmanje istraženih vrsta temeljnih povezanosti s partnerom čini svakako duhovna intimnost. Ona može podrazumijevati našu potrebu da s partnerom razmjenjujemo misli i razmišljanja o duhovnim nivoima stvarnosti. Pojedinac ne mora nužno vjerovati i prakticirati određenu religiju, može govoriti isključivo u vlastitom duhovnom biću. Svrha ovakvih razgovora nije postizanje dogovora, već razumijevanje parterove sveukupne ličnosti.

Fizička intimnost

Muškarci često stavljaju naglasak na fizičke aspekte intimnosti ispoljene u vidu npr. dodira. Žene, s druge strane, pristupaju seksualnoj intimnosti u vezi da bi se osjećale više cijenjenim i voljenim. Uslov postizanja seksuanle intimnosti jeste razumijevanje ovih razlika, kao i reagovanje na ove razlike.