Ljubav i veze
0

Kako ostvariti bolju komunikaciju u vezi

Sarajevo-x.com
Jedan od najčešćih problema u vezi je nedostatak istinske komunikacije među partnerima. Ovom prilikom smo za vas pronašli na Internetu niz savjeta kako da poboljšate i uopće ostvarite jednu zdravu komunikaciju sa voljenom osobom.

Pažljivo saslušati

Najprije je neophodno dobro saslušati osobu do koje vam je stalo. Pravilno saslušajte ono što vam partner govori bez da reagujete ili odgovarate na način koji bi sugerisao suprotno. Slušajući osobu do koje vam je stalo, vi pokazuje partneru koliko cijenite njegovo viđenje stvari i njegove ideje.

Zauzeti partnerovu perspektivu

Pogledajte na svijet iz perspektive partnera. Uvijek pri tom imajte na umu ljubav i razlog zbog kojeg ste s partnerom. Prihvatite odgovornost za bilo koju ulogu koju morate u određenoj situaciji odigrati. Nikad ne prekidajte voljenu osobu dok vam nešto govori i dajte osobi prostora da napravi pauzu prije nego što nastavi pričati. Uvjerite se da je sagovornik dovoljno vremena iskoristio kako bi uobličio misao, pa mu onda dozvolite da na miru govori.

Uspostaviti kontakt očima

Uvijek uspostavite kontakt očima i budite prijemčivi i osjetljivi za osjećaje drugih. Tapšanjem po ramenu, kimanjem glavom u znak razumijevanja ili na bilo koji drugi način pokazujete sagovorniku da ga pozorno slušate, da ste mu uvijek pri ruci i da jednostavno mislite na njega.

Ne dopustiti da vam bilo šta odvlači pažnju

Važno je ne osvrtati se na bilo šta što bi moglo prekinuti razgovor, bilo da se radi o telefonskom pozivu, upaljenom televizoru. Potrudite se da ništa ne naruši tok vašeg razgovora sa partnerom, pogotovo ako je riječ o emotivnijem razgovoru.