Prijatelji su važni
11

Kako ojačati vaša prijateljstva za samo 30 minuta sedmično

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Obaveze, posao, porodica i slične stvari često ne ostavljaju dovoljno vremena pronalaženju slobodnih momenata koje trebamo provesti sa prijateljima. Sasvim je normalno da nekad smanjimo kontakt sa njima, ali je važno staviti im do znanja da vam je ipak stalo i da ih niste zaboravili.

Pravi prijatelji ne zahtijevaju konstantnu pažnju i nikada vas neće osuditi ako u moru obaveza ne stignete poslati poruku ili odmah odgovoriti na poziv. Uostalom, vrlo je moguće da i oni imaju svoje obaveze i da se i njima može desiti da neke stvari ne stignu obaviti na vrijeme.

Ipak, terapeuti tvrde kako postoje male stvari koje možete uraditi za svoje prijatelje kako biste im stavili do znanja da mislite na njih i onda kada se ne vidite duži period.

Iskoristite vrijeme dok putujete na posao, kući ili negdje drugo i javite im se. Tada vam se otvara mali prostor slobodnog vremena koji biste inače proveli zureći kroz prostor ili posmatrajući ljude oko sebe. Umjesto toga, uzmite mobitel i javite se vašim prijateljima, pitajte ih šta rade, kako su i kako im prolazi dan.

Ako nemate previše vremena za priču, ispričajte im bar jedan simpatičan ili interesantan detalj vašeg dana. Dok jedete, uslikajte jelo koje je pred vama i dodajte kratki komentar. Ili im ispričajte šta vam se desilo na poslu ili na putu do kuće. Ako ste isprobali nešto novo, pošaljite im kratku poruku o tome. Bit će im interesantno da vide da mislite na njih i da dio svog dana želite podijeliti s njima.

Podsjetite ih na uspomenu koja vas uvijek nasmije. Prisjetite se neke zajedničke situacije, neugodnosti ili nečega što vas je nekada nasmijavalo do suza i podsjetite ih na to. Na ovaj način ćete im staviti do znanja da ne zaboravljate zajedničke momente i da mislite na njih čak i onda kada se ne vidite na duži period.

Obratite pažnju na probleme koje imaju, čak i ako se ne čujete često. Recimo da vam je prijateljica ispričala neke detalje o zdravstvenim problemima. Čak i ako se niste vidjeli dugo, javite se i pitajte je kako napreduje ozdravljenje, treba li joj pomoć i slično. Isto se odnosi i na situacije u kojima vam neko ispriča kako ima važan intervju za posao, pitajte ih dokle su i kako im ide.

Podijelite s njima svoje strahove, misli i slične stvari. Otvorite im se. Kada se napokon sretnete, vrijeme koje provedete skupa treba biti provedeno kvalitetno. Ako vas nešto tišti, ispričajte im to. Tražite njihov savjet. Na ovaj način će se osjećati bitnim u vašim očima i shvatit će da vam je stalo do njihovog mišljenja.

Naposlijetku, većina prijateljstava se može održavati preko poruka koje razmjenjujete po nekoliko puta sedmično, ali nikada nemojte pustiti da prođe nekoliko mjeseci, a da niste vidjeli svoje prijatelje. Organizujte grupnu večeru, jedan slobodan dan iskoristite za nekoliko kafa s vašim prijateljima, otiđite zajedno u šetnju s nekim od njih...