Ljubav i veze
0

Kako novorođenče može uništiti vaš brak

Klix.ba
Dolazak bebe se očekuje s radošću i srećom, no od trenutka kada dijete uđe u život bračnog para nastupaju velike promjene na koje se treba prilagoditi.

Parovi se trude razviti u roditeljskoj ulozi, dok nerijetko zaboravljaju njihovu romantičnu i ljubavnu ulogu.

Često se dešava da novi roditelji pate od fenomena zvanog "baby zemljotres", koji uzdrma njihovu vezu i zbog kojeg često izbjegavaju intimnost.

Eksperti upozoravaju nove roditelje da, ukoliko prestanu imati seksualne odnose, to može dovesti do udaljavanja partnera, a samim tim i razvoda.

Studija je otkrila kako je blizu dvije trećine novih roditelja zabrinuto za svoje veze, što nije bio slučaj prije dolaska bebe.

Često su roditelji zabrinuti zbog svoje nove uloge da zaboravljaju posmatrati sebe kao romantičnog partnera.

Udruženje OnePlusOne, koje je uradilo ovu studiju, objavilo je kako blizu 40 posto žena brine da više nisu seksualno privlačne svom partneru, a više od četvrtine muškaraca brine da njihove žene neće više željeti imati seksualne odnose.

Samo četvrtina parova uspijeva odvojiti vrijeme za sebe mimo bebe.

"Postati roditelj može staviti vezu pod veliki pritisak, jer se oba partnera pokušavaju prilagoditi novoj ulozi. Za neke je to poput manjeg potresa. Obično jedna osoba postane ona koja ostaje u kući sve vrijeme i to može postati izolirajuće i frustrirajuće. Osjećaju kako ih partner koji radi ne cijeni. Zajedničko vrijeme bez bebe je ključno", rekla je direktorica udruženja Penny Mansfield.

Studija urađena na više od 1.400 majki i očeva pokazala je da se blizu četvrtine parova razvede nakon što dobije prvo dijete.