Ljubav i veze
0

Kako muškarci i žene doživljavaju prekide

Sarajevo-x.com
Foto:Ilustracija
Foto:Ilustracija
Prekidi veza znaju biti prilično bolni i stresni za oba partnera. Neke veze završavaju u suzama ili svađom, a neke pak uvredema i napadima. No, kada se desi ljubavni brodolom, pitanje je ko će bolje podnijeti raskid i krenuti dalje sa životom. Dave Zinczenko u novom članku magazina Men's Health tvrdi da žene daleko bolje podnose prekide nego muškarci.

Nekoliko studija dokazuje da muškarci više nego njihove partnerice pate od depresije, stresa i ankcioznosti poslije prekida. Muškarci možda izgledaju kao snažni i hladni, no prava istina je da poslije raspada veze vrlo brzo zapadnu u očaj.

Kako bi potkrijepio ovu tvrdu, navodi nekoliko činjenica o ponašanju muškaraca poslije prekida ljubavne veze:

Muškarci obično maskiraju svoju bol.

Kada muškarac dobije korpu, prvo što želi uraditi jeste izaći van sa društvom i zagrliti kriglu piva. Druga grupa smatra da se treba normalno ponašati prema svojoj bivšoj. Dvije navedene reakcije znače isto-maskiranja pravih osjećaja. Oni se ne mogu nositi sa boli, ljutnjom i osjećajem ostavljenosti. Tek kad što prođe neko vrijeme, muškarci oplakuju svoju vezu. Žene, s druge strane, plaču odmah nakon prekida i ne se libe pokazati svoju tugu.

Muškarci imaju manje prijatelja.

Još jedan razlog zašto žene prije prebole propalu vezi nego muškarci sa kojima prekinu jeste što one imaju razgranatu mrežu prijatelja na koje se mogu osloniti. Istraživanja pokazuju da muškarci ljubavne veze vide kao emotivnu, ali i društvenu povezanost. Dok ona ispriča svojoj mami, sestrama, prijateljima, frizerki koji je on kreten ispao, to će se bolje osjećati. Muškarci pak ostaju slegnutih ramen te se pokušaju uvjeriti da nisu uzrujani.

Muškarci mrze počinjati sve iznova.

Nakon prekida, muškarci osjećaju uzbuđenje i jedva čekaju da upoznaju nove potencijalne djevojke. Ali nakon prvog, drugog ili trećeg sastanka, shvate da će im trebati još dugo da dosegne onaj nivo ugodnost koji su imali sa bivšom djevojkom. Iako osjećaj sigiurnost ne smijeti biti jedini razlog da se ostane u vezi, mnogi ipak shvataju koliko su bili sretni pored djevojke koju su imali. U međuvremenu, njihove bivše ljubavi već su okrenule novi list.