Tajna strasti
21

Kako kreirati i održavati uzbudljiv seks u dugim vezama

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sjetite se zašto ste se zaljubili. Ono što vas je privuklo jedno drugom vjerovatno nije nestalo, ali vam sa toga mnogo drugih stvari skreće pažnju. Život je pun rutine, te će i seks s vremenom upasti u rutinu. Kada na vrata pokuca period suše, ne paničite, to ne znači da je veza u opasnosti.

Imajte na umu da ono što vam se oboma sviđa, može promijeniti s vremenom. Obratite pažnju na suptilne promjene i preuzmite odgovornost mijenjanja sebe i prilagođavanja partneru. Probajte se edukovati kroz knjige ili časopise i uživajte u svemu tome.

Dvije osobe, a ne par

Posmatrajte vas dvoje kao dvije individue prije nego kao par. Zaljubili ste se u živahnu, atraktivnu individuu, a ne polovicu osobe. Oboje trebate brinuti o sebi. Volite svoje tijelo takvo kakvo jeste, ali budite spremi potruditi se oko nekih stvari radi partnera.

Dobro se odnosite prema svom tijelu, vježbajte i jedite zdravo. Radite stvari zbog kojih se osjećate dobro. Nosite odjeću koja vam se sviđa. Ukratko, volite sebe.

Razvijte senzualan privatni život

Samozadovoljavajte se češće i to sami. Pronalaženje zadovoljstva dok ste sami znači da ćete htjeti seks, te da ćete lakše pokazati vašem partneru šta želite.

Vaše zajedničko vrijeme u krevetu je sveto. Ako je moguće, probajte se dogovoriti oko termina u kojem vas nijedan drugi aspekt života neće ometati. Shvatite da se to ne dešava tek tako. Komunicirajte.

Seks nije "usluga za uslugu" i ne gledajte ga na taj način. Cijenite jedno drugo i pokušajte učiniti da on nema uticaja na ostatak vaše veze. Ako se možete "odvojiti" od seksa orijentisanog na orgazam, učinite to. Uzmite vremena za vas – često je putovanje interesantnije od destinacije.

Njegujte romansu

To je gorivo koje vam pomaže da nastavite ići pravo. Budite nježni jedno prema drugome. Pokažite osjetljivu stranu. Promišljati o tome šta vaš partner želi, te naposlijetku i uraditi to – je veoma moćno.