Ljubav i veze
0

Kako izbjeći da obećajete ono što ne možete ispuniti

Sarajevo-x.com
Najbrži način da se naruši veza između prijatelja je da se zloupotrijebi povjerenje. Na Internetu smo za vas pronašli savjete kako da se na vrijeme zaustavite i kako da ne obećajete ono što ne možete ispuniti. Tako ćete u buduće sačuvati povjerenje ljudi do kojih vam je stalo.

Pitati prijatelje

Pitajte ljude od povjerenja ili rođake da li ste krivi jer obećajete ono što ne možete ispuniti. Ukoliko jeste, najprije se izvinite i zamolite ih da vam pomognu da izbjegavate neispunjavanje zadatih obećanja.

Utvrditi razlog

Tačno odredite zašto kršite obećanja. Možda nikome ne želite reći “ne” jer nikoga ne želite razočarati. Možda namjeravate ispuniti zadatu riječ , ali nanovo zaboravljate na nju. Možda ni sami niste svjesni da dajete obećanje, ali riječi kojima se koristite tjeraju druge da to pomisle.

Naučiti se ne davati uvijek obećanje

Pokušajte osmisliti koji su sve to načini na koje možete osobama reći “ne”, a da ih ne uvrijedite. Možete reći nešto poput “Volio bih, ali ne mogu…” i onda navesti razlog zašto ne možete. Ili recite prijetelju da mu možda možete pomoći, ali da ćete ga na vrijeme obavijestiti. Ovo će vam dati prostora da razmislite kako da istu osobu kasnije odbijete telefonskim putem ili putem Interneta.

Sastaviti listu obećanja

Unesite u kalendar obećanja koja namjeravate ispuniti. Važno je potom razviti naviku da svaki dan provjeravate listu obećanja i križate stvari koje ste priveli kraju. Čak možete upitati prijatelja da vas podsjeti na ono što niste uradili, a obećali ste.

Distancirati se i ne obećavati

Važno je u samom početku znati distancirati se i reći: “Ne obećavam ti da ću…”. Ovakvim uvodom, koji može ličiti na zadato obećanje, u startu se distancirate jasnom izjavom o vašoj istinskoj namjeri.