Ljubav i veze
0

Kako izaći na kraj s ljubomorom

Sarajevo-x.com
Ljubomora često predstavlja nerješivi problem u vezi. Najčešće, ničijom krivnjom izravno, oba partnera stradaju, a da stvarnog uzroka nema. Na Internetu smo ovaj put za vas pronašli načine i rješenja prevazilaženja problema ljubomore u vezi.

Voljeti sebe

Nesigurnost pomaže razvoju ljubomore. Ukoliko se ne osjećate dobro sa samim sobom, teško je povjerovati da bi se neko dobro osjećao sa vama. Vi projektujete svoje sumnje na partnera i postajete sumnjičavi. Samopuzdanje je jak oponent ljubomori.

Liječiti rane

Ukoliko ste ranije bili ostavljeni ili prevareni, možda vas takvo iskustvo i dalje boli. Bitno je pokušati zaboraviti i krenuti dalje. Riješite se prošlosti prije nego što ostavi trajne posljedice na vas trajno .

Vjerovati sebi

Imajte povjerenja u vašu sposobnost pronalaženja onih partnera koji vas ne bi u budućnosti povrijedili. Važno je imati povjerenja u to da se sve može prebroditi. Ljubavne veze uvijek uključuju I dozu rizika. Možete biti povrijeđen, ali ćete preživjeti.

Prestati se porediti sa drugima

Ukoliko se konstantno poredite sa drugim osobama, nikad se nećete osjećati dobro. Uvijek će se naći neko ko je bolji, ljepši, pametniji od vas. Ukupan zbir osobina koje vas krase je ono što vas izdvaja od ostalih.

Misliti na sadašnjost

Fokusirajte se na ono što se dešava, a ne na ono što bi se potencijalno moglo desiti. Ljubomora je najčešće strah od onoga što se nije ni desilo. Ne postoji realna osnova ovakvim mislima i strahovima. Uzrok njihovoj pojavi je u nesigurnosti. Ostanite duhom prisutni u vašoj vezi umjesto da se brinete o hipotetičkim situacijama.

Imati povjerenja u partnera

Ukoliko se konstantno plašite da bi vas partner mogao ostaviti ili prevariti, udaljit ćete od sebe osobu koju volite. Ljubomora podstiče ljude na dodatno kontroliranje u vezi koje partneru nikako nije privlačno. Zaustavite ljubomoru u vezi tako što partneru ostavite malo prostora za sumnju.