Nekoliko korisnih savjeta
1

Kako Facebook utječe na vašu vezu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mnogi od nas koriste Facebook kao pogodan način za dobijanje informacija o ljudima u našem životu koje ne zovemo telefonom svaki dan. Također, dobijamo informacije o ljudima koje ne poznajmo tako dobro, ali uživamo da ih posmatramo izdaleka. Vijesti o udaji, selidbi, fotografije sa ljetovanja, sve su to zanimljivosti koje pratimo.

Dobrodošli u plavo čudovište poznato kao Facebook ljubomora. Slanje poruka nekom sa kim ste bili u vezi prije nego ste sreli sadašnju ljubav, analiziranje postova na zidu vašeg partnera, gledanje u sumnjive tagovane fotografije, ali ne postavljanje pitanja, sve su ovo akcije koje podrivaju veze.

Ukoliko ste skloni razmišljanju da je to samo Facebook i da ne može prouzrokovati baš toliko problema u ozbiljnoj vezi, zapitajte se zašto studija iz 2009. pokazuje da Facebook znatno doprinosi nivou ljubomore u vezi. Mnogi razvodi su nastali i prouzrokovani su analiziranjem postova na Facebooku. Postoji čak i stranica na Facebooku nazvana "Pitam se koliko veza Facebook uništi godišnje" sa čak 100.000 lajkova.

Stručnjaci koji rade u bračnom savjetovalištu često navode da parovi imaju problema zbog Facebooka. Razlog svađa je često odluka o tome da li će ovjaviti svoj status veze na čuvenoj društvenoj mreži ili ne. Ovi problemi se ne dešavaju u vezama koje već imaju probleme, Facebook je upravo vrlo često okidač svađa. Nekoliko knjiga je već napisano o ovoj temi, jedna od poznatijih jeste "Facebook i vaš brak", autora Jasona i Kelli Krafsky.

Prema ovoj knjizi, postoji nekoliko prijetnji vezanih za Facebook i vašu vezu:

Previše ili premalo dijeljenja informacija online

Prije nego odlučite da li ćete javno objavljivati neke sadržaje ili ćete putem Facebooka objavljivati svoje emocije, morate razgovarati koliko vam je zapravo bitno da i vaši prijatelji to svjedoče i koliko ozbiljno shvatate ovu mrežu.

Tagovane fotografije sa bivšim/om

Naravno da niste usamljen slučaj ukoliko vas malo "pecne" fotografija vašeg partnera sa bivšim/om. Teško je i zamisliti da je neko sa vašim partnerom proživljavao iste momente, ali je bitno da razgovarate sa partnerom o tome. Međutim, Jason savjetuje da koliko god vaš sadašnji partner prihvata vašu prošlost nekad ga je bolje poštedjeti stalnih vizuelnih podsjećanja.

Upravo vas je dodao na Facebook bivši/a

Ovi autori savjetuju da odbijete taj čuveni zahtjev za prijateljstvo. Dodaju još i da, čim se otvore ta vrata, nikada se ne zatvaraju, a nezaobilazni konflikt je odmah iza tih vrata, vreba na vas. Također je poznato da se mnogo puta tako otvaraju vrata iskušenju ukoliko naiđete na probleme u sadašnjoj vezi.

Vaš prijatelj na Facebooku trudi se biti veoma prisan

Na Facebooku ne možete znati da je neko ozbiljno zainteresovan za vas dok to zaista tako i ne kaže, tačnije napiše. Međutim aplikacije i popularni "smajlići" mogu uvijek ublažiti neke izjave. Prije nego se desi da neko postane jako prisan trebate se ograničiti i potruditi se da prepoznate znak koji vam već govori da napustite chat, savjetuju autori.

Nešto zabrinjavajuće na partnerovom zidu

Svaki put ukoliko vidite nešto zabrinjavajuće na zidu vašeg partnera samo pitajte šta je to, savjetuju autori knjige. On ili ona znaju da, ukoliko je nešto neprilično, ne može proći neprimijećeno i možda se zabrinu ukoliko to ignorišete. Ne morate biti napadni, ali opet je preporučljiva komunikacija.

Facebook tajne

Naravno postoji čuveni pretinac za poruke po kojem vaš partner ne može njuškati. Novi Facebook omogućava da pretinac čuva čak i razgovore, što se može pokazati kao ogroman problem ukoliko se vaše konverzacije nalaze na ivici flerta, a vaš partner dozna vašu šifru. Naravno, autori ove knjige ne sugerišu da su svih 800 miliona Facebook korisnika patološki ljubomorni, ali ovo su prema njihovom mišljenju realne prijetnje i realne situacije kojih se ljudi moraju čuvati.