Rasteretite vezu
11

Kako da se što bolje nosite s nametljivim partnerom

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko se zabavljate s nametljivim partnerom koji je previše vezan za vas, to može biti frustrirajuće, ali situaciju možete riješiti i evo šta treba učiniti.

Počeli ste da izlazite s partnerom koji je bio potpuno nezavistan kao pojedinac i s vama dijelio sretne trenutke. Međutim, u posljednje vrijeme ste primijetili promjene u ponašanju i sada je vaš odnos postao centar partnerovog svijeta.

U pojedinim momentima zna biti naporno ukoliko vam partner stalno piše poruke ili vas zove više puta dnevno, šalje zahtjeve za prijateljstvo vašim bliskim prijateljima ili članovima porodice bez prethodnoh pitanja pitanja te ukoliko jednostavno previše ulazi u vaš lični prostor.

Probajte se postaviti u kožu vašeg partnera

Pokušajte da razumijete zašto je vaš partner u posljednje vrijeme nametljiv. Da li se osjeća zanemarenim i da li se ponaša na ovaj način samo da bi privukao vašu pažnju? Ima li povjerenja u vas ili se osjeća nesigurno? Postoji i šansa da vaše ponašanje dovodi do toga da se partner ponaša drsko. Zapitajte se da li ste partneru pisali ili ga pozivali manje nego obično ili ste počeli provoditi manje vremena zajedno.

Prevelika očekivanja

Prevelika očekivanja od odnosa mogu biti razlog neprikladnog ponašanja partnera. Može postojati vjerovatnoća da je zaljubljen(a) u vas i da nastoji ući u zaista ozbiljnu vezu, a s druge strane, vi mislite da je to nešto čemu ne biste trebali pridavati veliku pažnju.

Razgovor, razgovor i samo razgovor

Kada se jednom postavite u partnerovu kožu i kada počnete razmišljati iz njegove perspektive te kada dokučite šta bi moglo biti pogrešno u vašem ponašanju, trebali biste imati otvoren razgovor. Umjesto što ćete partnere okriviti da je napadan, razgovarajte o tome kako se osjećate i šta se može uraditi da biste riješili problem. Budite strpljivi slušaoci i ohrabrite ih da se otvore o stvarima koje bi ih mogle uznemiravati.

Dogovor

Svaka veza zahtijeva neke međusobno prihvatljive granice da bi bila zdrava i sretna. Ukoliko ne volite da vam partner šalje poruke ili vas poziva svaki sat, oboje možete razgovarati o smanjenju učestalosti ili možete odlučiti o tačno određenom vremenu za razgovor. Ukoliko partner od vas očekuje pozive na zabave ili na druženje s porodičnim prijateljima, ljubazno objasnite da uživate provoditi vrijeme nasamo s njom/njim.

Maniri

Ponekad i sitne geste mogu ojačati odnos. Kada god izađete na večeru, držite mobilni telefon po strani i poklonite partneru svu svoju pažnju. Bilo da se radi o novoj odjeći, torbici ili frizuri, udijelite i poneki kompliment. Zagrlite partnera ili se držite za ruku kada se to najmanje očekuje ili povremeno pošaljite SMS iznenađenja i izjavite ljubav partenru.