{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kada bračni krevet zbog hrkanja postane ratna zona

22.4.2013. u 09:41
3
3
Kada bračni krevet zbog hrkanja postane ratna zona
3
Kada bračni krevet zbog hrkanja postane ratna zona
Vrijeme za spavanje je blaženi dio dana sretnog para, kada u zagrljaju voljene osobe otplovite u svijet snova. No, hrkanje može pokvariti noćnu idilu.
Hrkanje partnera može pretvoriti krevet u ratnu zonu, otkrila je nova studija. Čak 41 posto parova, u kojima jedan od partnera hrče, redovno raspravljaju u krevetu tokom noći.

Buđenje zbog buke uzrokovane partnerovim hrkanjem uznemiri drugog partnera koji pokušava okrenuti onog koji hrče s leđa na bok kako bi se buka smanjila. Njih 28 posto odustane i ode u drugu sobu spavati.

U anketi su učestvovale 1.134 osobe koje hrču i njihovi partneri, a istraživanje je vršila farmaceutska kuća Nytol. Rezultati su pokazali da se 27 posto osoba koje spavaju pored partnera koji hrče osjeća mrzovoljno, 21 posto konstantno umorno, a 16 posto manje produktivno.

No, više od polovine osoba koje hrču izjavile su kako nisu nikad ništa poduzele kako bi taj problem riješile.

"Hrkanje može imati veliki utjecaj na kvalitet sna, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Veoma je bitno, za dobrobit veze, da partneri pronađu rješenje za ovaj problem. Ukoliko hrčete možete pokušati spavati na stomaku, a veoma je bitno da izbjegavate alkohol kasno navečer. Pravi lijek za hrkanje ne postoji, ali postoje sprejevi, ovlaživači te predmeti protiv hrkanja za usta i nos, koji mogu ublažiti problem", rekao je dr. Chris Idzikowski iz centra za spavanje u Edinburghu.

Istaknuto je da hrkanje može biti rano upozorenje na zdravstvene probleme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: