Ljubav i veze
78

Iz ugla bračnih terapeuta: Zašto žene najčešće napuštaju brakove?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Za dobar brak nije dovoljna samo ljubav pa se tako mnoge žene koje vole svoje partnere odlučuju na razvod. U nastavku čitajte koji su to najčešći razlozi iz ugla bračnih terapeuta.

U želji da spase svoje brakove i veze, žene su te koje se mnogo češće odlučuju potražiti pomoć stručnjaka u oblasti mentalnog zdravlja. Vrlo često, navodi bračna terapeutkinja Christine Wilke, muževi posljednji saznaju za to.

"Upravo je iz tog razloga komunikacija ključna o održavanju zdravog braka. Toliko žena u brakovima i vezama ne osjeća da ih druga strana vidi, čuje i priznaje na pravi način", kaže Wilke.

Huffington Post u nastavku donosi neke od najčešćih razloga zašto se žene odlučuju na to da napuste brakove.

1. Osjećaj da ih se uzima zdravo za gotovo i da je sva odgovornost na njima

Da bi brak uspio, obje strane moraju raditi na njemu. Brak i veza zahtijevaju pažnju, trud i mnogo komunikacije.

Psihologinja Kristin Davin objašnjava:

"Ove žene osjećaju da na sebi nose sav teret veze, rade većinu emocionalnog posla i stalno se moraju truditi da bi je održale u životu. Veoma je frustrirajuće kad s druge strane ne dobiju istu povratnu reakciju pa se zapitaju: Čemu trud?"

2. Stalno i iznova se s partnerom svađaju zbog istih stvari

"Mnogi parovi godinama prolaze jedne te iste svađe i ne uspijevaju pronaći rješenje svojih problema. Kad počnu osjećati kako su nemoćne u tome da naprave neku promjenu, onda čujete kako ih 'partner nikad ne sluša' te kako se 'nikada neće promijeniti'. Tad odlučuju da dignu ruke od svega i odlaze", pojašnjava bračna terapeutkinja Olga Bloch.

3. Nisu zadovoljne seksualnim životom

Za većinu parova seks je dobar pokazatelj općeg stanja u kojem se nalaze veza i brak. Kad se žene žale na seks, obično u vezi postoji i drugih problema.

"Seksualno frustrirane žene se osjećaju iscrpljenima i emocionalno izgladnjelima. Seksualna intimnost je izuzetno važna za povezanost među partnerima", kaže Kristin Davin.

4. Ne razgovaraju i ne osjećaju se emocionalno povezanim s partnerom

Bračna terapeutkinja Christine Wilke navodi kako je ovo vrlo čest razlog za razvod.

"Rekla bih kako je ovo razlog broj jedan zbog kojeg žene napuštaju brakove. Vrlo često je ovo razlog zbog kojeg žene to što im nedostaje odluče potražiti na drugom mjestu".

5. Prerasle su svog partnera

Svako od nas vremenom raste i razvija se emocionalno, duhovno, intelektualno, a to može predstavljati problem onda kada partner ne može pratiti tempo.

Psihologinja Anne Crowley pojašnjava:

"Kako brak raste i mijenja se, vrlo često možemo čuti kako žena osjeća da je prerasla svog muža. Često su žene te koje iz tog razloga žele potražiti stručnu pomoć, te pozovu partnere da im se pridruže, no oni to vrlo često odbijaju. Žena onda ne želi nastaviti njegovanje tih nezdravih obrazaca ponašanja, niti produžavati status quo te odlučuje otići".

6. Razvod je jedini način da sebe ponovo stave na prvo mjesto

Problemi sa kojima se neki supružnici bore, poput ovisnosti ili nekontrolisanog bijesa, definitivno su razlog zbog kojeg se dosta žena odlučuje za razvod.

Bračna terapeutkinja Winifred Reilly pojašnjava:

"Ono što vrlo često čujem je da žene ne žele ostati više nijedan dan u braku s nekim čije je ponašanje problematično, a ne vide nijedan dokaz toga da će se promijeniti. Ponekad, uprkos ljubavi, posvećenosti i trudu da taj brak održe u životu, žene shvate kako se neke stvari nikad neće promijeniti te je vrijeme da sebe konačno stave na prvo mjesto".