Ljubav i veze
11

Istraživanje: Žene uzbuđuju stvari koje inače smatraju neprivlačnim

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Istraživači sa Instituta Kinsey otkrili su da mnoge žene griješe kada je u pitanju njihov seksualni nagon.

Naime, naučnici su shvatili da postoji znatna razlika između onoga šta žene smatraju seksualno uzbudljivim i onoga što ih zapravo čini uzbuđenima kada se podvrgnu testu. Eksperiment je uključivao senzor u obliku tampona koji je postavljen unutar vagine, a koji je detektovao protok krvi.

Književnica Melanie Berliet pristala je na eksperiment koji je obavljen u izolovanoj sobi, na ugodnoj fotelji ispred koje je stajao ekran koji je prikazivao cijeli niz seksualnih i aseksualnih slika i filmova.

Istraživanje su vodili doktor Erick Janssen i biolog Justin Garcia, koji su mijenjali slike i videe iz odvojene prostorije. Berliet je bila zadužena ocijeniti nivo seksualne uzbuđenosti prilikom prikazivanja različitih scena.

Doktor Janssen objašnjava da je uzbuđenost definisana balansom dvaju faktora – seksualnom željom (pedala gasa) i seksualnom inhibicijom (kočnice).

Kako bi eksperiment uspio, Berliet je morala reći šta je uzbuđuje, a šta ne. Generalno, uzbuđuje je koncept lezbejskog seksa, seksa utroje i ženske masturbacije. S druge strane, njenu seksualnu želju gase scene seksa između dva muškarca i fetiš stopala.

Nakon izvršenog testa, književnici su predočeni rezultati koji su je uznemirli.

Njen vaginalni puls bio je najjači prilikom posmatranja lezbejskog seksa, seksa koji je uključivao vezivanje, scena stopala i scena ženskog masturbiranja. Ovo je kontradiktorno onome što je sama tvrdila o svojim fantazijama, jer nije saopćila da je uzbuđuje vezanje niti gledanje stopala.

Također, iznenadio ju je podatak da je vaginalni puls bio pri samom dnu kada su puštene scene seksa utroje, što Berliet smatra izuzetno uzbudljivim.

Najveće iznenađenje došlo je prilikom gledanja scene iz filma "The Silence of the Lambs“. Njen vaginalni puls je "skočio" više nego za vrijeme posmatranja scena romantičnih filmova.

Naučnici ipak imaju objašnjenje za ovakvu reakciju. Naime, gledanje zatrašujućih scena izaziva potrebu za bliskošću i zaštitom koju ženi može pružiti uglavnom njen partner.